Olvass!

KönyvesBlog

Egy kiállítás képe - Fehér Renátó: Osztálytalákozó

2018. augusztus 01. .konyvesblog.

feher_renato_lumu-39868.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Sorozatukban írókat, költőket kérünk meg, hogy válasszanak egy képet a Ludwig Múzeum aktuális kiállításának anyagából, és írják le, ami először az eszükbe jut róla. A Minden nem látszik – Türk Péter (1943-2015) életműkiállítása című tárlaton Fehér Renátó járt.

Választott kép: Türk Péter: Osztályátlag I-II., 1979

„Türk tanár úrnak tisztelettel jelentem, hogy 1979. április 27-e van, péntek, a IV. A. osztály létszáma huszonöt fő, nem hiányzik senki.”

*

KISZ-tagkönyvek, serkenő kamaszbajuszok, hollófekete SZTK-keretek. A közös arc és tekintet pedig az, ami egy ötödik emeleti, pesterzsébeti panel szobaajtajának katedrálüvegén át kilátszik. Gyerekszoba: odabent biztosan fotelágy, pampaposzter, ott felejtett hungarocell terepasztal. Életlen kontúr minden nemzedéki vonás. Táncház vagy Ifipark a hosszú hétvégén. Indul a Poptarisznya. Trapper farmer, répaszár. Éljen május elseje. Vén diák és celofánzizegés. Rövid ujjú nejloning és szóbeli tételsor. Előfelvételi és Magyar Néphadsereg. Így készülnek az NDK-s ingázók, a pesti szamizdatosok, a szakkollégiumi nevelőtanárok, a népsportos tudósítók, a tolmácsok a Magyar-Szovjet Baráti Társaságban, a díszletépítők Queen-koncerten és Kaposváron, az alkalmi operatív kapcsolatok az állambiztonság látókörében, a népművelők és tanácstagok a zsákfalvakban. Egy életre készülnek. Következő megálló: Marx tér.

*

Könyves Magazin 2018/2.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2018, 72 oldal, 15 pont+100 Ft 

 

A tízéves találkozón majdnem teljes a létszám. Akik hiányoznak: egy disszidens, egy halott, egy rab. A folyosói tablón a filccel írt nevek kifakultak. A hajkoronák helyén Bundesliga-fürtök, dauerdivat vagy katonakopaszság. A kölyökarcok némelyike szép lassan felpüffedt, némelyik rohamos gyorsasággal esett be: zugivás és gerincrák. A közös arcon mégis a régi kaleidoszkóptekintet – bármi lehetséges, akárhogy forgatják. Tovaris konyec, német egység, korlátolt felelősségű társaság. Régi-új kérdőjelek és fiatal demokraták. Módszerváltás és megtérés. Csodák és csődök. Következő megálló: Nyugati pályaudvar.

*

A húszéves találkozón piáröltönyök és ujjatlanok. Három halott, két rab. Tenderjeep vagy turultetoválás. Válás és végrehajtás. Általános iskolás gyerektartás. Felhasználói angol, B2, Rigó utca. Polgári Magyarország Főosztály és burgerlandi részmunkaidő. A közös tekintet a kaleidoszkóp helyett már kristálymet. Westel 900, a kapcsolat. Pannon GSM, az élvonal. Az ezredforduló ígérgeti most a nagyot. Résen vannak, és rövid távra rendezkednek be. Moszkva tér, végállomás, kérjük, szálljanak le a vonatról és erre figyelmeztessék utastársaikat is.

*

Negyvenéves találkozó. Legyetek ott!

*

„Türk tanár úrnak tisztelettel jelentem, hogy 2019. április 27-e van, szombat, a IV. A. osztály létszáma huszonöt fő, és nekem mindenki hiányzik.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/2. számában jelent meg,

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr5314111711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.