Olvass!

KönyvesBlog

Egy Nobel-díjas tanácsai a kezdő íróknak

2018. augusztus 29. .konyvesblog.

vs_naipaul_2016_dhaka-e1535092413132.jpg

Forrás: Wikimedia

Két héttel ezelőtt hunyt el a Nobel-díjas brit író, V. S. Naipaul, azóta az egész világ rá és műveire emlékezik. Az 1932-ben született indiai származású szerző a hatvanas években kezdett írni, és a Mr. Biswas háza című regényével futott be. Irodalmi Nobeljét 2001-ben vehette át „utánozhatatlan hangvételű műveiért”. Bár életében bőven akadtak kritikusai, abban mindenki egyetértett, hogy Naipaul nagyon jól írt. (Magyarul többek közt A nagy folyó kanyarulatában és Fél élet című írásai olvashatók.)  Ahogy sok más híres írót (például Paula Hawkinst vagy Neil Gaimant), úgy őt is többször kérdezték arról, mit tanácsol kezdő kollégáinak. Íme V.S. Naipaul hét aranyszabálya

1. Ne írj hosszú mondatokat! Tíz-tizenkét szónál sose használj többet egy mondatban.

2. Minden mondatban tegyél egy tiszta, egyértelmű állítást. Ha lehet, kapcsolódjon a korábbi kijelentésekhez. Egy jó bekezdés világos, összefüggő állítások sorozata.

3. Ne használj nagy szavakat! Ha a számítógéped azt mutatja, hogy a szavaid átlagos hosszúsága több mint öt betű, akkor valami rossz. A rövid szavak használata arra késztet, hogy gondold át, mit írsz. Még a bonyolult gondolatokat is ki lehet fejezni rövid szavakkal. 

4. Sose használj olyan szavakat, amiknek a jelentésével nem vagy tisztában! Ha megszeged ezt a szabályt, inkább keresned kéne egy másik munkát.

5. A kezdőknek kerülnie kell a melléknevek használatát, kivéve a színeket, számokat vagy a méretet. Használj olyan kevés határozószót, amennyit csak lehet. 

6. Kerüld az absztrakciót. Mindig törekedj arra, hogy konkrét legyél. 

7. Hat hónapig minden nap gyakorold az írást ezek szerint. Rövid szavak, világos, egyértelmű mondatok. Talán eleinte furcsa lesz, de majd megedződsz a nyelv használatában. Ez segíthet megszabadulni a rossz nyelvi szokásoktól, amiket az egyetemen szedtél fel. Csak akkor lépj tovább, ha már alaposan megismerted és elsajátítottad ezeket a szabályokat. 

Forrás: Open Culture

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr114207629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.