Olvass!

KönyvesBlog

A Svéd Akadémia közzétette új szabályzatát

2018. szeptember 17. .konyvesblog.

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia nyilvánosságra hozta új irányelveit, melyek segítségével helyre kívánja állítani a nyári botrányok által megtépázott renoméját. A mostani szabályzat az 1786-ban írt eredetit módosítja, célja pedig nem más, minthogy visszaállítsa az Akadémia tevékenysége iránti közbizalmat.

A szabályok egyik legfontosabbika, hogy a tagoknak a jövőben tartózkodniuk kell az Akadémia és egymás nyilvános bírálatától. Az Akadémia ezzel az olyan eseteket akarja megelőzni, mint ami a nyáron történt: akkor a testület korábbi állandó titkára, Horace Engdahl az utódját, Sara Daniust nyíltan az Akadémia történetének legrosszabb titkáraként jellemezte, nem sokkal rá pedig Danius egy rádióműsorban nem is maradt adós a válasszal.

Az új szabályzat továbbá kimondja azt is, hogy a tagoknak a jövőben az Akadémia érdekeit saját érdekeik elé kell helyezniük, elkerülve ezzel, hogy összeférhetetlenség jöjjön létre. Újdonság az is, hogy új tagokat akkor is be lehet majd választani a testületben, ha a jelenlegi 12 tag mindegyike nem vesz részt a szavazáson. Súlyos szabálytalanság esetén lehetőség nyílik majd arra is, hogy kizárjanak tagokat a testületből (ez történt például tavasszal Katarina Frostenson költővel, akinek férjét szexuális zaklatással vádolták meg).

A Svéd Akadémia még tavasszal jelezte, hogy idén a botrányok miatt nem osztja ki a Nobel-díjat, helyette 2019-ben kettőt is odaítélnek. Közben svéd értelmiségiek egy csoportja létrehozott egy alternatív irodalmi Nobel-díjat, melynek egyik jelöltje, Murakami Haruki a napokban azt kérte, szedjék le a nevét a rövidlistáról, mert a médiafigyelem helyett inkább az írásra akar összpontosítani.

Forrás: local.se

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr5314245271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.