Olvass!

KönyvesBlog

Volt egy korszak, amikor a szíve mélyén mindenki egy kicsit Jávor Pál akart lenni

2018. október 09. .konyvesblog.

ripityom_rgb_vegleges.jpg

Jávor Pál a huszadik század legismertebb és legnépszerűbb magyar férfi színésze, nyolcvan film főhőse. Ahány film, annyi Jávor Pál!

Volt egy korszak, amikor Jávor Pál, a színész testesítette meg az összes magyar társadalmi toposzt a szerepein keresztül. Nincstelen, jóképű törtető, lángoló hazafi, reformer mérnök, nyalka huszártiszt, eladósodott földesúr, reménytelen, öngyilkosságra hajlamos bússzerelmes, városi polgár, krakéler párbajhős, kedélyes úri huncut, zsidó és keresztény, de mindenekelőtt mindig mosolygós férfiideál, aki képes meghódítani a közönséget, nemre és korra való tekintet nélkül. Az idő tájt mindenki a szíve mélyén egy kicsit Jávor szeretett volna lenni. 

Vajda Pierre: Ripityom - Jávor Pál, aki kétszer halt meg

Athenaeum Kiadó, 2018, 447 oldal, 3999 HUF

 

De ki is volt valójában Jávor, amikor nem a filmvászonról vagy a színpadról küldte csábos mosolyát? Trianon áldozata, a torz vágyakban élő magyar virtus megtestesítője, irigyelt filmsztár, női szívek elrablója, csélcsap nőcsábász, példás férj, nemzeti hős, aki helytállásával a vészkorszakban kiemelkedett az átlagos magyar sorstörténetből? Aki csak itt, ezen a tájon, a magyar nyelvbe zárt zsigeri tehetségével volt képes életben maradni, kiteljesíteni színészi képességeit. Nincsen számára más hely, legyen az éppen roncsolt demokrácia, tomboló fasizmus vagy kommunista önkényuralom, csakis itt. Magyarországon, magyarok között.

Bemutató. Vajda Pierre a Konyhafőnök és a Hagyjál főzni népszerű zsűritagja. televíziós gasztronómiai szakértő. Jávor Pálról szóló könyvét október 21-én vasárnap, 14 órától mutatják be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Geszti Péter dalszövegíró, énekes, reklámszakember fog beszélgetni a Várkert Bazárban. A könyvet a helyszínen dedikáltatók pedig egy Jávor kedvencet is kapnak - Gundel rántott pacalt! 

Olvass bele:  

Vajda Pierre Ripityom 236–260 by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr114289447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.