Olvass!

KönyvesBlog

Itt az a tíz író, akinek debütálását segíti a Canon Digitális Könyvnyomtatási Pályázata

2018. október 19. .konyvesblog.

canon_dkp_2018.jpg

Fotó: Soós Dániel

Idén tizedik alkalommal választotta ki a Magyar Írószövetség zsűrije A Canon Hungaria Kft. által szervezett pályázaton azokat az írásokat, amelyek piaci debütálását segíti a digitális, kis példányszámú nyomtatással. Az elmúlt években a Canon a pályázatok keretében 100 új könyvet jelentetett meg közel 3,5 millió nyomtatott oldal terjedelemben. 

A nyertes szerzőket idén az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár nyitónapján ismerhette meg a nagyközönség, a könyvek pedig a téli szezonra kerülnek kereskedelmi forgalomba. A zsűri célja az igazán különleges művek kiemelése volt; ahogy Győrffy Ákos, József Attila díjas költő, zsűritag fogalmazott: a szigorúság jót tesz a versenynek. A zsűri elnöke, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke bátorítja az összes jelentkezőt: akinek idén nem jutott át a zsűri szűrőjén a könyve, ne csüggedjen, pályázzon jövőre is. 

A 10. Canon Digitális Könyvnyomtatás Pályázat nyertes művei:

 Debreczeny György: A zengőkövön szirmok zápora (versek)

Debreczeny György évtizedek óta jelen van irodalmunkban, számos verseskötetet publikált már. Ebben a kötetében a rá eddig is jellemző motívumokat csiszolta, finomította tovább. Buddhista fogantatású költeményei egyszerre játékosak és mélyek, a lét nagy alapkérdéseit járják körbe. 

Kárpáti Péter pályaképe (esszék, interjúk)

A kötet a jelentős magyar drámaíró, Kárpáti Péter munkásságát mutatja be figyelemre méltó alapossággal és érzékenységgel. Esszéken, kritikákon és interjúkon keresztül nyerhetünk bepillantást Kárpáti Péter drámaírói műhelyébe. 

Magén István: A bedeszkázott ház (novellák)

Az elsősorban képzőművészként ismert és elismert szerző ezzel a novelláskötettel bebizonyítja, hogy íróként is képes azt az abszurd és szürreálisba hajló univerzumot megalkotni, amelyet a képein keresztül már megismerhettünk. Magén István írói világa lenyűgözően sokrétű, mágikus és titokzatos. Mindez azonban nem öncélű bűvészkedés, hanem az emberi sorskérdésekre való rákérdezés eszköze a kötet novelláiban. 

Magyary Ágnes: Víziló a Szamosban (regény)

A kolozsvári születésű Magyary Ágnes eddig megjelent köteteivel már bizonyította, hogy markáns, egyéni írói hanggal rendelkezik. Új regénye talán eddigi életművének legerősebb, legemlékezetesebb darabja. A létezés abszurditását, a kelet-európai sorsok kafkai panorámáját tárja az olvasó elé. „Lendületesen, lappangó humorral, sziporkázó ötletességgel, flegmatikus fölénnyel mesél, felesleges mondata, üresjárata nincs” - ahogy egy kritikusa írta.  

Merza József: Naplemente (esszék)

Merza József Naplemente című kötete érzékeny, finom tollal megírt esszéket tartalmaz. A matematikusként is ismert szerző írásain keresztül egy olyan alkotó képe bontakozik ki az olvasó előtt, aki a szó legnemesebb értelmében valódi polgár és elkötelezett értelmiségi. Esszéi az emberi lét legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, Istennel, a világgal, napjaink égető problémáival. Merza József az esszé nagy múltú műfajának egyik legjobb hazai képviselője.

 Müller Ferenc: Levelek gyermekeimnek, unokáimnak (memoár)

Müller Ferenc emlékiratai, önéletrajzi ihletettségű történetei a huszadik századi magyar történelem egyik drámai és tragikus periódusát, az 1944 és 1956 közötti időszakot örökítik meg egy „civil” szemszögéből. Személyes emlékein keresztül feltárul az olvasó előtt egy olyan világ, amelyet a legtöbben csak a történelemkönyvekből ismernek. 

Pásty Júlia: Árnylelkek (novellák)

A Szegeden élő, korábban Bródy Sándor-díjjal kitüntetett írónő legújabb novelláskötetében a szülőföldjéről, a szerbiai Vajdaságból kivándorolt fiatal férfiak élettörténeteivel ismertet meg bennünket. A könyv hősei a katonai behívó, a délszláv háború pokla elől menekülnek Magyarországra az újrakezdés reményében. Ennek az újrakezdésnek a gyötrelmeit, sikereit és kudarcait írja meg metsző pontossággal és megrendítő erővel Pásty Júlia. 

Persovits József: A könyvnyomtatás mestere (tanulmányok Gutenbergről)

A kötet a nyomdászat feltalálójának, Johannes Gutenbergnek állít emléket, halálának 550. évfordulója alkalmából. Persovits József alapos és olvasmányos munkájából az olvasó megismerheti a nagy nyomdász életének főbb eseményeit, életútjának a korabeli Európára gyakorolt hatását, egyúttal a nyomdászat titokzatos és megragadó világába is bepillanthatunk. 

Steep Path (modern magyar költészeti antológia)

Ez az antológia a huszadik századi magyar költészetet mutatja be az angol anyanyelvű olvasóknak. A válogatás széles spektrumot ölel át, Dsida Jenőtől, Vas Istvántól és Pilinszky Jánostól kezdve Petri Györgyön át egészen a kortárs Szabó T. Annáig és Rakovszky Zsuzsáig. Gömöri György és Clive Wilmer jelentős műfordítók, ami garancia arra, hogy az angol anyanyelvű olvasók kiváló fordításokon keresztül mélyedhetnek el a közelmúlt magyar költészetének szépségeiben. 

Weiner Sennyey Tibor: Magyar Buddha (előadások)

A szerző eddigi munkásságát ismerők számára bizonyosan nem újdonság, hogy Weiner Sennyey Tibor szakavatott ismerője a buddhizmusnak. Ebben a kötetben egy eddig kevéssé tárgyalt témát, nevezetesen magyar utazók és művészek buddhizmussal való kapcsolatát mutatja be öt előadáson keresztül, Kőrösi Csoma Sándortól Hamvas Béláig. A kötet igazi hiánypótló munka egy olyan témáról, amelyről igen ritkán olvashatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2314310691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.