Olvass!

KönyvesBlog

Coetzee menekült főhőse megtanulja eltáncolni még a számokat is

2018. október 24. .konyvesblog.

jezusiskolai_rgb_vegleges.jpg

Jézus gyermekkora címmel 2014-ben jelent meg magyarul a Nobel-díjas dél-afrikai író, J. M. Coetzee új regényfolyamának első kötete, amelynek folytatása a Jézus iskolái, de önmagában is teljes történet egy még mindig aprócska, éppen csak iskoláskorú kisfiúról és nevelőszüleiről. 

J.M. Coetzee:Jézus iskolái

Fordította: Szieberth Ádám,Athenaeum Kiadó, 2018, 336 oldal, 3999 HUF

 

Davíd, Simón és Inés egyaránt, mintha a semmiből hajóznának át az óceánon, egy emléktelen múltból érkeznek a befogadóállomás-szerűen működő utópisztikus valóságba. Coetzee – műve címének erős utalásán túl – rendkívül visszafogottan „játszik rá” a bibliai párhuzamokra, aprólékos vizsgálódása egy autisztikus akaratú és kategorizálhatatlan képességű fiú hétköznapjaiban újra és újra, váratlanul szolgál kínzó felismerésekkel. Davíd oly kibírhatatlan, hogy nyomasztó jelenléte elől a menekülés vágya nevelőapjában már-már legyűri a szeretet és gondoskodás ösztöneit – mégis ennek az ellenkezője történik: a férfi kénytelen önmagában fölfedezni eddig nem ismert készségeket, föltenni eddig elhárított kérdéseket.  

Kétségbeesve keresem Jézust

J.M. Coetzee: Jézus gyermekkoraHelikon Kiadó, 2014, 348 oldal, 3490 FtHa Jézus létezik, mi értelme az irodalomnak? És ha nem létezik, akkor mi az értelme? - kérdezte Eugene Ionesco a Paris Review-nak adott interjújában sok évvel ezelőtt. J. M. Coetzee különös...

Az olvasó szinte észre sem veszi, hogy Coetzee, mint korábbi remekeiben mindig, az önkifejezés határairól, a művészet mibenlétéről, az erkölcs fogalmáról, az emberi kapcsolatok esélyeiről beszél.

Olvass bele:

Coetzee Jezus Iskolai Könyvesblognak by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr5314297457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.