Olvass!

KönyvesBlog

Titkok szigete - Megdolgoztat és szórakoztat

2018. október 26. .konyvesblog.

titkok_szigete_borito.jpg

Októberben a Szívünk rajta programban Helen és Ian Friel Titkok szigete című kötete lett a hónap könyve. Már az alcímből kiderül (Kalandjáték zseniális fejtörőkkel), hogy nem egy hétköznapi mesekönyvvel van dolgunk.

Helen Friel és Ian Friel: Titkok szigete - Kalandjáték zseniális fejtörőkkel

Fordította: Nyuli Kinga, Scolar Kiadó, 2018, 62 oldal, 3999 HUF

 

A szerzőpáros egy apa-lánya alkotópárost takar: a londoni Helen Friel szabadúszó papírművész és illusztrátor, édesapja, Ian, pedig sokáig múzeumoknál dolgozott, majd jó tíz éve ő is a szabadúszásra váltott: több, a tengerészet történetével foglalkozó könyv fűződik a nevéhez, és társszerzője a napóleoni háborúk alatt játszódó Billy Bow című musicalnek. A Titkok szigete az első gyerekkönyve, melyet ráadásul rögtön lányával jegyez.

titkokszigete1.JPG

A munkamegosztás egyszerű volt: a könyvben megjelenő és megoldandó fejtörők Helentől származtak, viszont a történetet és a szereplőket közösen fejlesztették. Ian különösen a könyvben megjelenő újságcikkek írását meg bolondos márkanevek kitalálását élvezte. Az alapsztori szerint az olvasónak meg kell mentenie a Hoakes-szigetet, melynek tulajdonosa, Henry, egyik napról a másikra nyomtalanul eltűnt. Csak egy jegyzetfüzetet hagyott maga után, melynek a lapjai ráadásul összekeveredtek, mert a sztori szerint Henry összevissza írt bele, az üres oldalakra pedig az olvasót végigvezető Rita („egy kicsit sem hangyás hangyász”) jegyezte le az emlékiratait. Mindenesetre a fejtörők megoldásával – miközben beutazzuk a szigetet és megismerkedünk az ottani beszélő állatokkal – egyre közelebb kerülünk a rejtély felfedéséhez is; ebben segít egy kihajtogatható térkép és egy vöröslencsés nagyító is, amellyel rábukkanhatunk a titkos jelekre.

titkokszigete2.JPG
A hónap értékelője, D. Tóth Kriszta a következőket mondta a könyvről: „Ez a kiadvány úgy veszi föl a versenyt az alfa- és Z-generációs gyerekeinkre zúduló digitális ingercunamival, hogy közben nem erőlködik. Játszik veled, megmozgatja az elmét, kényezteti a szemet, és mindemellett szórakoztat.”

A kötet brit kiadója készített egy videót is, érdemes belepillantani:

Follow the clues, solve the puzzles, save #HoakesIsland from Laurence King Publishing on Vimeo.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr9114320897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.