Olvass!

KönyvesBlog

Három kívánság: Moore, Holleeder, Questlove

2018. november 28. valuska

A világon egy évben kétmillió könyv jelenik meg a Wikipédia szerint, ebből Magyarországon tizenkétezer. Ennek a töredékét sem vagyunk képesek elolvasni, de hogy még tovább nőjön az elolvasásra váró könyveink listája, választunk három könyvet, amit nagyon szeretnénk magyarul is kézbe venni.

shewoulbe.jpgWayétu Moore: She Would Be King

Graywolf, 312, 19.71 USD

A nemzetközi könyvpiacon mindig más-más kontinens lesz érdekes bizonyos időszakokban, és az utóbbi években az Afrikáról szóló történetekre kezdett figyelni a szakma és a kritika. A Paris Review nyári számában lehetett olvasni Wayétu Moore-tól, akinek első regénye Libéria történetével ismerteti meg az olvasót a mágikus realizmus eszközeivel. Három történetet mesél el: egy szökevény amerikai rabszolgájét, egy falujából kiutasított lányét, illetve egy gyarmatosító apa és egy rabszolga anya lányának életét.

Miért olvasnánk?

Afrika óriási, milliónyi elbeszéletlen történetet rejt magában, és amiket eddig olvastam, azok mind bátrak és izgalmasak voltak. Moore ráadásul izgalmas figura, egyetemen tanít, Libériában könyvesboltot nyitott és elindította a One Moore Book alapítványt.

howsister.jpgAstrid Holleeder: Judas: How a Sister's Testimony Brought Down a Criminal Mastermind

Mullholland Books, 416, 25.20 USD

Vannak történetek, amiket akkor sem tudok elhinni, ha valóban megtörténtek. Ilyen a holland büntetőjogi ügyvéd, Astrid Holleeder memoárja is. A testvére, Willem ugyanis kemény bűnöző, akit Az orrnak hívtak, nem kell elmondani, miért. Willem 1983-ban elrabolta Freddie Heinekent, az ismert sörgyár elnökét, és nagyjából 16 millió euró váltságdíjat követelt érte (népmesei, de Willem és Astrid apja a Heinekennél dolgozott, és alkoholizmusa miatt vesztette el a munkáját). Persze börtönbe került, ahol sok új barátra tett szert, így a szabadulás után az uzsorabizniszben csinált karriert, a nevéhez filmbe illő történetek fűződnek. A lánytestvér, Astrid úgy döntött, tanúskodni fog a bátyja ellen, csapdába csalta, felvette a beszélgetésüket, majd a rendőrségnek adta a felvételt, amivel azt is vállalta, hogy rejtőzködve kell élnie.    

Miért olvasnánk?

Ezt könyvben, tévésorozatban és filmen is bírnám, mert shakespeare-i tragédia, David Fincher-i krimi és bibliai testvér- és árulástörténet. A jogait Steven Spielberg tévére gyártó cége vette meg.

creative.jpgQuestlove: Creative Quest

Ecco, 2018, 288, 19.04 USD

A könyv, amit soha nem fognak kiadni itthon, de ez nem is baj! Questlove (aka Ahmir Khalib Thompson) a The Roots legendás dobosa, a Hamilton című sikermusical zenei producere (de dolgozott Jay-Z-vel, Erykah Baduval vagy D'Angelóval is), akit mindenki ismerhet Jimmy Fallon műsorából, amiben házizenekarával néha gyerekhagszereken játszik a Metallicával vagy Adele-lel. Egy izgalmas kreatív elme, aki csak azért kezdett zenélni, mert amikor tizenhárom éves volt, az apja zenekarába lesérült a dobos, ő ült a helyére, és rögtön a Radio City Music Hallban lépett fel. Könyvében a saját útján keresztül mutatja be, hogyan szabadítható fel a kreativitás, hogyan lehet kiteljesíteni a saját művészi oldalunkat. Ösztönösségről, elhivatottságról, unalomról, magányosságról és a csendről is beszél, ami szükséges a kreativitás kimaxolásához. A könyvben a kreatív munka kapcsán megszólal Björk, David Byrne (Talking Heads), David Lynch, Prince és George Clinton is.  

Miért olvasnánk?

Tegyük félre az előítéleteinket, és mondjuk ki, egy dobos is lehet zseni!

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/3. számában jelent meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1414395956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.