Olvass!

KönyvesBlog

Baráth Katalin: Egy egész fiktív univerzumot állítottam a problémára [Ady 100]

2019. január 27. .konyvesblog.

Fotó: Valuska Gábor

Száz éve, 1919. január 27-én hunyt el Ady Endre, a magyar irodalom kikerülhetetlen alakja. Költőket, írókat kértünk meg, hogy válasszák ki a kedvenc Ady-versüket és kommentálják döntésüket. Az ady100 címke alatt gyűjtjük a cikkeket. Baráth Katalin választott és válaszolt.

Ady Endre: A fekete zongora

Bolond hangszer: sír, nyerit és búg.
Fusson, akinek nincs bora,
Ez a fekete zongora.
Vak mestere tépi, cibálja,
Ez az Élet melódiája.
Ez a fekete zongora.

Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szívemnek vére
Kiömlik az ő ütemére.
Ez a fekete zongora.

Engem aztán senki nem vádolhat azzal, hogy nem veszem véresen komolyan az Ady-lírát, hiszen az ún. életművem jelentős része bújt ki Ady Brachfeld udvari szállítótól rendelt Windsor-nyakkendőjéből, krimi formájában. A rajongás bakfiskoromból ered, abban az életszakaszban az ember valahogy hajlamos az irodalomtörténet által kultivált kétféle költőtípusból inkább a vátesz-faszagyerekkel azonosulni, mint a gyomorbajos-elefántcsonttornyossal. És bár nem biztos, hogy A fekete zongora a kedvenc Ady-versem (a kérdés megválaszolásához föl kéne olvasztani a dermedtre klasszicizálódott Ady-fölfogást, kollektíve és egyénileg is), annak az értelmezésével foglalkoztam a legtöbbet. Egy egész fiktív univerzumot állítottam a problémára, ugyancsak nem függetlenül Ignotus elhíresült "akasszanak fel, ha értem" megjegyzésétől.

***

Baráth Katalintól kaptunk egy fotót is egy iskolai Ady-jutalomkönyvről, melynek története már önmagában egy irodalmi egypercessel ér fel:

ady_bk1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr9514588636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.