Olvass!

KönyvesBlog

Így néz ki Konrád György dolgozószobája

2019. január 29. .konyvesblog.

konrad_targyalas-30334_kicsi.jpg

Fotó: Valuska Gábor

„Van még egy dolgozószobám, egy nagyszoba, de az nem Budapesten van, hanem Hegymagason, ami egy kis falu a Szent György-hegy tövében” – mondja alagsori dolgozószobájában Konrád György. Hegymagason szebb a kilátás, mint a Torockó utcában, de ez a munkakedvét egyáltalán nem befolyásolja. Általában délelőtt tíz óra körül ül le a géphez, vagy áll fel az íróasztal előtti kis pulpitusra, és késő délutánig még az ebéd miatt sem hagyja abba a munkát. Monumentális regénysorozatának (Ásatás) második része, az Öreg erdő novemberben jelent meg a Magvetőnél. 

Öreg bicska: „Ezt a barátomtól, Donáth Mátyástól kaptam. Az apja, Donáth Ferenc a Nagy Imre-per második számú vádlottja volt.”

Konrád György: Öreg erdő - Ásatás 2.

Magvető Könyvkiadó, 2018, 512 oldal, 5999 HUF

 

Családi fénykép: „A feleségem, Judit, és a kislányom, Zsuzsi. A kép elkészülte óta már eltelt vagy tíz év, a kislányom már filmrendező szakos egyetemi hallgató.”

Magnó: Konrád szívesen hallgat zenét munka közben, leginkább jazzt vagy klasszikust.  „Főleg zongorát szeretek hallgatni, mert az valahogy nem olyan erőszakos. Egy Chopin-lemez van bent, de ha ezt a gombot megnyomom, akkor megszólal Art Tatum, a jazz-zongorázás  klasszikusa, úgy is mondhatjuk, hogy a Homérosza.”

Papírkupac a sarokban: Kéziratok, köztük az Ásatás 2., az Öreg erdő. Ottjártunkor Konrád a regényfolyam 3205. oldalánál tartott éppen, a monumentális szöveg a tervek szerint 500 oldalas darabokban jelenik meg. „Mondhatni, én már megírtam az egészet, csak itt-ott javítgatom.”

Szép alakú kő: „Ezt a német kiadóm feleségétől kaptam, akik a tenger mellől hozták. Szeretem néha fogdosni.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/4. számában jelent meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1614594134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.