Olvass!

KönyvesBlog

Könyvesblokk: Grecsó, Ahern, Glukhovsky

2019. február 18. .konyvesblog.

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_3.jpg

Új hét, új Könyvesblokk! Ezúttal is három izgalmas és friss könyvet ajánlunk: egy új Grecsó-regényt, egy feminista novelláskötetet és egy politikai szatíragyűjteményt a mai orosz állapotokról. 

Grecsó Krisztián: Vera 

Grecsó Krisztián: Vera

Magvető Könyvkiadó, 2019, 336 oldal, 3699 HUF

 

Grecsó Krisztián Verája az idei év egyik legjobban várt regénye, amelyről decemberben már felfedett egy-két részletet, januárban pedig a Baranyai (b) András által tervezett borítót is kielemeztük. Mindebből kiderült, hogy a Vera a '80-as években, Szegeden játszódik. Főszereplője egy örökbefogadott 11 éves kislány, aki bölcs és naiv egyszerre. És, hogy a regény egy kiskamasz szerelem története, amely az örökbefogadott gyerekek tragédiájáról és a családi titkokról is szól. Vera biztonságosnak gondolt élete ugyanis pár hét leforgása alatt elképesztő változásokon megy keresztül, jóformán minden felfordul körülötte, így kénytelen idejekorán felnőni.

Cecelia Ahern: Üvöltés 

Cecelia Ahern:Üvöltés

Athenaeum Kiadó, 2019, 350 oldal, 3999 HUF

 

Március elején érkezik az Utóirat: Szeretlek című bestseller szerzőjének feminista novelláskötete, amelynek főhősei olyan nők, akik életük különböző területein (házasság, gyereknevelés, politika, karrier) titokzatos problémákkal szembesülnek. Az Üvöltés történetei valamelyest elrugaszkodnak a valóságtól, hiszen a mágikus realizmus eszközeivel élnek, másrészről nagyon is valós és őszinte képet adnak arról, hogy milyen a 21. században nőnek lenni. A szerzővel tavaly készítettünk interjút Lantmadár című könyvéről, olvassatok bele a beszélgetésbe ITT. 

Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesék 

Dmitry Glukhovsky: Orosz népellenes mesék

Fordította: Abonyi Réka, M. Nagy Miklós, Soproni András, Helikon Kiadó, 2019, 412 oldal, 3999 HUF

 

A politikai és abszurd jól megférnek egymással, legalábbis Dmitry Glukhovsky szatíráinak világában elég találóan egészítik ki egymást. A ​Metro-trilógia és a Text szerzőjének „népellenes meséi” Magyarországon már egyszer megjelentek tíz évvel ezelőtt, most viszont aktuálisabbak, mint valaha, ráadásul a kötet új kiadása nyolc friss történettel is kiegészült. Középpontban az ezredforduló utáni orosz politikai hatalom és az olykor sci-fibe hajló rendszer, amelynek főszereplői többek közt a varázsütésre dúsgazdaggá váló oligarchák és egy személyi kultusszal övezett vezető. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6714632666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.