Olvass!

KönyvesBlog

Ugyanolyan romlott strici, csak már hivatalos keretek között

2019. február 28. Raposa Renáta

Hogyan lesz az ember strici? - ezzel a meglehetősen erős felütéssel indít Szobotka Tibor regénye (ITT el is olvashatjátok a nyitó oldalakat). Ugyan erre egyből választ kapunk, mégis magával ránt minket a történet, egyúttal pedig egy másik kérdés: hogyan lesz a striciből a címben ígért megbízható úriember.

Szobotka Tibor: Megbízható úriember

Jaffa Kiadó, 2018, 388 oldal, 3990 HUF

 

Ahogy sokan mások, a problémák gyökereit kutatva Szobotka hőse, Gontran Alfréd is először a gyerekkorára tekint vissza, és próbálja kitalálni, vajon melyik volt az a pont, amikor félresiklott az élete. Szobotka hőse már gyerekkorában is a határokat kereste és feszegette, hiszen kedvenc játéka az iskolapadban az volt, mikor az előtte ülő hátába tűt szurkált és arra figyelt, mikor jön el az a fájdalom, amikor iskolatársa felugrik. Már-már magától értetődő, hogy nem csak ez volt az egyetlen csíny, amit elkövetett:

„ …az a lavór víz nemcsak a tanár nyakába zuhant, hanem ráborult az én gyerekkoromra, ifjúságomra is, elmosta minden nyomát úgy, hogy az emlékeit még így, erőlködve is, csak üggyel-bajjal bírom összeszedni.”

Miután már kiöregedett az iskolai csínyekből, mással kezdett játszani. Jobban mondva másokkal: a nőkkel. Főleg az érzelmileg kiszolgáltatottakkal, akiket könnyen megkapott. Ezek a nők pedig csak azért fizettek neki, hogy ha rövid ideig is, de azt érezhessék, hogy tartoznak valakihez.

„ …az állandóságban reménykedtem, nem azért, mert a sorsomat kívántam rögzíteni, hanem azért, hogy az időt megállítsam, s múló életemet el nem múlóvá tegyem.”

Hamarosan aztán el is érkezünk minden bonyodalom forrásához, pontosabban a naphoz, amikor Gontran Alfréd megismeri a Lola nevű táncosnőt - a nőt, aki bármerre jár, felforgatja a mindennapokat. Gyerekkorából ő maga is gyanakvást és pénzéhséget hozott, ami nem csoda, hiszen saját apja volt az, aki először eladta - mégpedig 1 kiló füstölt szalonnáért. Lola lesz az, aki bevezeti Alfrédot egy olyan világba, amelyből nehezen lehet távozni. Az alvilágba, melyben bár a prostitúció, a rablások és a betörések egy darabig látszólag jól jövedelmeznek, ám amelyben Gontran Alfréd mégis társadalmon kívülinek érzi magát.

Szabó Magda és Szobotka Tibor - Egymásnak voltak szolgái, királyai, zsoldosai és szeretői

Ha vannak legendás házasságok, akkor Szobotka Tiboré és Szabó Magdáé az volt. Szellemi és lelki egységük mégis két különböző stílusú alkotót rejt magában. Egyvalami azonban közös volt bennünk: az örökös olvasás és írás. Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának Jaffa Kiadó, 2018, 352 oldal, 3990 HUF Szobotka Tibor már tizenkét évesen elhatározza, hogy író lesz, tizenöt évesen novellát publikál.

Egy idő után már Lola szépsége és egészsége sem tarthatja vissza, és eljön az ideje, hogy továbbálljon. Alfréd  először Londonba, majd Párizsba és Zürichbe költözik, ahol azonban mindig megtalálja őt a helyi Mák úr - az az ember, aki nem engedi, hogy végeredményben jó útra térjen. Végül úgy dönt, hazaköltözik és akarva-akaratlanul, de ismét belefut Lolába, a találkozás pedig csakis újabb bonyodalmakban tetőzhet.

„Ha jól emlékszem, azért, vagy legalább azért is jöttem ide, Angliába, Higginsékhez, hogy a magam odahaza eltékozolt nyugalmát megtaláljam – s ehelyett csak a poggyászomban láthatatlanul mindenüvé magammal cipelt nyugtalanságot árasztottam.”

A regény nyelvezete és stílusa – annak ellenére, hogy Szobotka 1937-ben írta – meglepően modern és csak egy-egy történelmi esemény említésekor, valamint a korhű leírások érezteti az olvasóval a régmúltat. A könyv három részből áll, mindegyik Gontran Alfréd éppen aktuális hölgyének nevét viseli. Lola a kezdet, a londoni Miss Higgins a kényelem, és Karola a titokzatosság megtestesítője. Azt nem mondhatjuk, hogy utóbbi lány lesz a vég, hiszen Lola tölti majd be ezt a szerepet is. Miss Higgins meglehetősen kilógott ebből a sorból, hiszen nem volt se túl csinos, se fiatal, ő inkább Alfréd fiatalkori kiszolgáltatott nőit testesíti meg. A férfit inkább vonzotta a külföldisége, mintsem a külseje, és természetesen a vagyona sem volt utolsó szempont számára. Ő a kor visszafogott sugarmommy-ja, például a közös balatoni nyaralásukat is ő állja, ami viszont semmi szégyenérzetet nem kelt Alfrédban.

Egy váratlan csavarnak köszönhetően mindenesetre a striciből egy csapásra „megbízható úriember” lesz, aki ugyanolyan romlott, csak már hivatalos keretek között.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3514619002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.