Olvass!

KönyvesBlog

Három könyv a hulladékmentes élethez

2019. március 21. .konyvesblog.

 

via GIPHY

Az utóbbi pár évben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ha az emberiség nem változtat az életmódján, az katasztrófákhoz fog vezetni. Például előbb vagy utóbb bele fogunk fulladni a saját szemetünkbe. Sok olyan környezeti probléma van, ami ellen egy átlagos ember alig tud tenni valamit, a hulladék-kérdés viszont éppen olyan terület, ahol mi is tudunk változtatni. Kipróbálhatjuk például a Zero Waste életmódot, amelynek lényege, hogy minimálisra csökkentjük a mindennapok során keletkező szemét mennyiségét. Most három olyan könyvet ajánlunk, amely segíthet eljutni a hulladékmentes élethez. 

Bea Johnson: Zero Waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet 

Bea Johnson: Zero waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Fordította: Molnár Kata, Tericum Kiadó, 2018, 372 oldal, 3970 HUF

 

Bea Johnson 2008 óta él Zero Waste, azaz hulladékmentes életet, és mindezt olyan sikeresen teszi, hogy mára már mindössze csak egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával évente. Könyvében bemutatja a tapasztalatait a témával kapcsolatban, és gyakorlati tippeket, kipróbált megoldásokat is mutat arra, hogy milyen módszerekkel (pl. újrahasznosítás, szelektálás, komposztálás) csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Elmondja azt is, milyen előnyökkel járhat számunkra a hulladékmentes életmód, tapasztalatai szerint például nemcsak időt és pénzt spórolhatunk meg a módszer által, de az étkezésünk is egészségesebb lehet, a dolgok birtoklása helyett pedig az élmények válhatnak az elsőszámú örömforrásainkká. 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest

Lelkesedés - Tanulás - Szabadság, 2018, 276 oldal, 4590 HUF

 

Tóth Andi könyve azért lehet jó választás, mert kifejezetten a magyarországi viszonyokra specializálódott, a szerző egy saját tapasztalatán alapuló, gyakorlati kézikönyvet dolgozott ki. A kötet a hulladékminimalizálás előnyeit és történetét több szempontból is bemutatja, ráadásul kezdőknek, haladóknak és a szuperhaladóknak is ajánl tippeket. A gyakorlati megoldások hat területet fednek le: a szemlélet, a bevásárlás, a konyha, a fürdőszoba, a takarítás és a kert rendbentartásához is segítséget nyújt. Ráadásul az is kiderül, hogy a hulladékcsökkentést hogyan lehet megvalósítani egy többgyerekes családban, és hogy forintban pontosan mennyi megtakarítást hozhat mindez a családi kasszának. 

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan 

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

Fordította: Hargittai Krisztina, Unio Mystica Kiadó, 2014, 175 oldal, 2700 HUF

 

Tom Szaky könyve abban motiválhat, hogy alapjaiban gondolkodjunk másként erről a témáról: magát a szemét fogalmát szeretné megszüntetni. A szerző egyébként fontos szakember az újrahasznosítás területén, TerraCycle nevű cégével évek óta azon dolgozik, hogy a mindennapi hulladékból újra nyersanyagforrás válhasson. A könyv alapvető koncepciója szerint a hulladék problémája valójában közgazdasági kérdés, hiszen ha kevesebb dolgot vásárolunk, vagy hosszabb távra tervezünk egy-egy termékkel, az lassíthatja a gazdaság növekedését. Tom Szaky tehát elsősorban nem a fogyasztás csökkentésében látja megoldást, hanem az újrahasznosításban és az újrafelhasználásban. Ehhez nyújt konkrét, gyakorlati tanácsokat könyvében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2714706648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.