Olvass!

KönyvesBlog

U18 - Új rovat a Könyvesblogon!

2019. március 21. KissOrsi

kblog_u18_2.jpg

Új rovat indul a Könyvesblogon, amely – ahogy a fejléc is mutatja – kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál majd. Eddig is nagyon fontosnak tartottuk, hogy a gyerek- és az ifjúsági irodalom helyet és figyelmet kapjon az oldalon, de abban bízunk, hogy az új rovatban még több olyan könyvet be tudunk mutatni, melyeket mi is bátran a gyerekeink, ismerőseink kezébe adnánk.

Olvasói szempontból a gyerekirodalom speciális műfaj, hiszen évekig a felnőtt az, aki kiválasztja, miből olvas fel a gyerekének – részben tehát nekik szeretnénk segíteni. Egy idő után a könyvek kiválasztásában persze a kortársak szava lesz a döntő, de ettől függetlenül a tanárok, könyvtárasok is sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek eligazodjanak az új kiadványok között – abban bízunk, hogy az U18 rovat ebben is segít majd.

A rovatban ugyanakkor nemcsak olyan könyveket fogunk bemutatni, melyek kimondottan a gyerekeket vagy a kamaszokat célozzák meg: terveink szerint olyan köteteket is beemelünk majd, melyeket bár a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik.

Erősen hiszünk abban, hogy az olvasás megkedveltetésében rengeteget számít, hogy az adott könyv megpendítsen valamit az olvasójában. Abban pedig, hogy ez a korosztály valóban rákapjon az olvasásra, nagy szerepe van annak is, hogy olyan könyvek kerüljenek a kezük közé, melyek az ő problémáikról, kétségeikről, örömeikről is szólnak. Az ifjúsági irodalom ráadásul mintha minden más területnél érzékenyebben reagálna a minket körülvevő világra, és olyan témákat is beemel, melyektől a felnőttek gyakran még mindig ódzkodnak beszélni – Elekes Dóra például néhány éve a szülői alkoholizmusról írt egy fontos könyvet, Kalapos Éva az internetes zaklatás stációit jelenítette meg egy felkavaró regényben, Kolozsi László mesében fedte fel, hogyan éli meg egy gyerek az apa elvesztését, Wéber Anikó pedig az iskolai kirekesztés pszichológiáját villantotta fel egy kiskamasz szemszögéből. A külföldi szerzők közül rendszerint Patrick Ness vagy éppen John Green könyveit szokás kiemelni, de ide sorolható még például Emery Lord (aki a kamaszkori mentális betegségekről írt egy megrázó könyvet), Louise O'Neill (disztópiája pár éve a hét könyve volt nálunk, legutóbb pedig az áldozathibáztatásról szóló regénye jelent meg magyarul), vagy éppen Rosemarie Eichinger (az ő könyve a veszteség és a gyász témáját dolgozza fel egészen sajátos módon).

Az elmúlt években a gyerek- és ifjúsági irodalom rendkívül látványos fejlődésen ment át a magyar piacon: egyrészt a kiadók is sokkal tudatosabbak, és folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, melyekkel reflektálni tudnak a korosztályi igényekre. Ezekre a legjobb példa az antológiák népszerűsége: ezek közé tartozik például a címében is sokatmondó Jelen!, az első szexuális élményről szóló Az első (és párja, a Szakítós), a népmeséket újragondoló Világvége alsó, a kamaszolvasókat célzó versválogatás, a Szívlapát, vagy a városi történeteket összefogó Budapest OFF).

Az elmúlt években rengeteg új hangot ismerhettünk meg, a témaválasztás sok esetben merész, a köteteket pedig pazar illusztrációk, innovatív megoldások jellemzik – az U18 rovatban arra teszünk kísérletet, hogy ezt a sokszínűséget megvillantsuk egy kicsit.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2914702618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.