Olvass!

KönyvesBlog

Kialakult a Páratlanok saját univerzuma

2019. április 12. Raposa Renáta

A Margó-díj jelöltjeinek kiválasztásakor lényeges szempont, hogy az első prózakötetes szerző következő művét is szívesen kezükbe vennék a zsűri tagjai. Frank Márton regénye, a Páratlanok-triológia első része bekerült ebbe a top 10-es körbe, így nem véletlen, hogy a sikeres első rész után (melyről itt írtunk bővebben) sokan várták a folytatást.

Frank Márton: Két tűz között

Ciceró, 2018, 440 oldal, 3490 HUF

 

Az első részben a főszereplő, Gerard és társai egy ismeretlen helyen ébredtek fel, miután megírták a világszerte kötelező Tesztet. Ebben a kötetben a hangsúly a szereplők bemutatásán volt, valamint megjelentek azok az egymás ellen harcoló titkos szervezetek is, melyekhez a fiataloknak csatlakozniuk kellett. A történeten ráadásul  folyamatos, de rövid visszaemlékezésekben fel-felbukkant Helen, Gerard szerelme, a második kötet pedig, amely a Két tűz között címet kapta, pontosan ezzel a történetszállal indít.

A Páratlanok megmenekültek és visszatértek szürke hétköznapjaikba, ez pedig azt is jelenti, hogy Gerard újra viszontláthatja szerelmét az iskolában. Persze semmi sem megy olyan könnyen, mint azt elsőnek hitte volna, és az Anakondák, valamint a Láthatatlanok hamarosan visszakerülnek az életébe. Ám szerencsére most már akad egy biztos segítője, akivel felveheti ellenük a harcot. A fókusz most a homályos múlt felfedésére és a főbb szereplők hátterének bemutatására irányul, ebben pedig fontos szerep jut az Anakondák vezérének, Bidernek, pontosabban az ő naplóbejegyzéseinek.

Mi az U18? Új rovatot indítottunk, amely kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál. A rovatban elsősorban gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveket fogunk bemutatni, de tervezzük, hogy időről időre olyan könyveket is beemelünk, melyeket a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt azonban a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik. A rovat eddigi cikkeit itt találjátok!

A gyönyörű borítóval ellátott kötetben ismét egy izgalmas, fordulatos történetet, így méltó folytatást kaptak az olvasók. A bentlakásos iskola varázsa és a szülők nélküli lét ugyanúgy beszippantja a fiatal olvasókat, mint azokat a felnőtteket, akik kedvelik az ifjúsági regényeket. Ez köszönhető annak is, hogy Frank bátor humorral ír, nem riad vissza a történelmi hasonlatoktól (a Páratlanok kiképző iskoláját, a Saint Sulpice-t például az SS-szel állítja párhuzamba), és belefér nála némi társadalomkritika is. A túlnépesedés problémája, igaz, csak említésszintjén jelenik meg, de ezt a szálat remélhetőleg a befejező részben fejti majd ki bővebben, ahol megtudhatjuk talán azt is, hogy mi köze van az ellenséges Anakondáknak a Föld folyamatos szennyezéséhez.

Sokan úgy gondolták az első kötet elolvasása után, hogy a történetben felfedezhetőek más ifjúsági történetek elemei, de ez a második részben már egyáltalán nem érzékelhető, kialakult a Páratlanok saját univerzuma. Frank Márton a velünk készített interjújában az egyik leghihetetlenebb élményének azt nevezte, mikor megtudta, hogy egy pilisvörösvári gimnáziumban magyaróráján az ő könyvéről beszélgettek. Esélyes, hogy hasonló sors vár a második részre is, amely tovább szövi és bonyolítja az első kötetben elindított felnövéstörténetet. Egyvalamit ugyanis nem szabad elfelejteni: az lehet, hogy Gerard kétfrontos harcot vív (hiszen egyszerre küzd meg valódi harcosokkal és a szerelemmel), de a nap végére ő és a társai ugyanúgy visszaváltoznak azokká a fiatalokká, akik lelkesen várják a karácsonyt, a vizsgaidőszakban pedig hajlamosak magukat és egymást is kikészíteni – akárcsak bármelyik más diák.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6914757609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.