Olvass!

KönyvesBlog

Könyvesblokk: Nemes, Chiang, Hacke

2019. május 06. .konyvesblog.

A hétfői Könyvesblokkba mindig a friss megjelenések közül válogatunk - ezúttal egy nem mindennapi művészi életpályának a története és egy régóta várt novelláskötet került bele, harmadikként pedig egy elgondolkodtató könyv, melynek fő gondolata, hogy pontosan mit is jelent tisztességesen élni. 

Nemes Péter: Amerigo

Nemes Péter: Amerigo

Európa Könyvkiadó, 2019, 368 oldal, 3999 HUF

 

A fehérvárcsurgói születésű Amerigo Tot kalandos és páratlan életútját mutatja be az Amerigo című kötet. A művészt, aki magyarként lett az olasz képzőművészeti nagydíj nyertese, az albán kormány megbízott szobrásza, az amerikai galériások kedvence. Az ő domborműve köszönti a Rómába érkezőket, róla írt titokzatosan Szerb Antal az Utas és holdvilágban. Hozzá járt fel Federico Fellini, Salvador Dalí és Alberto Moravia, műteremlakásának kilincsét egymás kezébe adták a diplomaták és a bohémek, néha még a titkos ügynökök is. Neki osztottak szerepet A Keresztapában, és miatta vesztek össze a műkritikusok. Különös életútja betekintést enged a művészettörténet eddig ismeretlen részleteibe.

Ted Chiang: Kilégzés

Ted Chiang: Kilégzés

Fordította: Ballai Mária, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Huszár András, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Agave Könyvek, 2019, 336 oldal, 3680 HUF

 

Összesen kilenc történetet tartalmaz a többszörös Hugo- és Nebula-díjas Chiang második novelláskötete: a könyv egyrészt olyan egyetemes kérdésekre keresi a választ, minthogy mi az univerzum természete vagy hogy mit jelent embernek lenni, másrészt olyanokra is, melyekre soha nem gondolnánk. Szerepel benne például egy időgépet építő kereskedő, akinek felfedezése a valóság egészére kihat, de Chiang írásai révén eljuthatunk a viktoriánus Angliába is, ahol mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit.

Axel Hacke: A tisztességről nehéz időkben

Axel Hacke: A tisztességről nehéz időkben

Fordította: Fodor Zsuzsa, Park Kiadó, 2019, 220 oldal, 2490 HUF

 

Mit jelent számunkra, ha a hazugság, durvaság és aljasság válik uralkodóvá, bizonyul sikeresnek a közéletben és a mindennapokban? Ha a nyilvánosságban már-már magától értetődően sértik meg a tisztesség minden szabályát? Ilyen körülmények között pontosan mit jelent "tisztességesen" élni? Axel Hacke a barátjával beszélgetve, személyes tapasztalatait elemezve és a politikai jelenségeket vizsgálva próbálja körbejárni a témát, és miközben eltöpreng emberi kapcsolataink minőségén, újra meg újra felteszi a csehovi kérdést: miért nem élünk úgy, ahogy élhetnénk?

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6114808888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.