Olvass!

KönyvesBlog

Még Houellebecq és Lévy számára sem könnyű védekezni a médiaössztűz ellen

2019. május 08. .konyvesblog.

magveto_houellebecq-levy_kozellensegek.jpg

Franciaország kedvenc botrányhősei, Michel Houellebecq író és Bernard-Henri Lévy filozófus 2008. januártól júliusig leveleztek egymással. Huszonnyolc levelet váltottak, amelyekben megtárgyalták, hogyan próbálják elviselni és feldolgozni a rájuk zúduló médiaössztüzet, és hogyan védekeznek ellene. 

Michel Houellebecq, Bernard-Henri Lévy: Közellenségek

Fordította: Magvető Könyvkiadó, 2019, 336 oldal, 4299 HUF

 

Beszélgetésük érinti az „elkötelezett értelmiségi" szerepét, a vallás újbóli felbukkanását a nyugati világban, de olyan személyes kérdéseket is, mint az ekcéma, vagy az apjukhoz való viszonyuk. A Közellenségek két hatalmas egójú, sebzett férfi élveboncolással felérő párbeszéde, akik, ahogy Houellebecq fogalmazott, homlokegyenest különböznek egymástól, de annyi közös bennük, hogy mindketten „igencsak megvetésre méltó személyek".

Bernard-Henri Lévyről áprilisban hallhattunk utoljára, amikor Orbán Viktorral találkozott és közel két és fél órán át beszélgettek. Orbán az után hívta kávézni Lévyt, hogy a filozófus az Indexnek adott interjúban élesen bírálta a miniszterelnököt, pestisnek nevezte az illiberalizmust, és arról beszélt, hogy Magyarország előbb-utóbb talán a rubelzónához fog csatlakozni. A találkozó után Lévy az Indexnek azt mondta: „Nem értünk egyet a liberalizmus, a nacionalizmus és Európa fogalmának kérdésében, sem pedig abban, milyen politikát folytat Magyarország a migránsokkal kapcsolatban. De annyi bizonyos, hogy a miniszterelnök legalább rászánta az időt, és minden olyan kérdésemre válaszolt, amelyet a magyar civil szervezetek és a CEU vezetőivel való találkozóim során gyűjtöttem össze. Más a véleményünk, de legalább tudunk vitatkozni: nagyon civilizált módon beszéltük végig a vitás kérdéseket.

Michel Houellebecq íróról is pár hete írtunk, ugyanis áprilisban a francia irodalomnak tett szolgálataiért a legmagasabb francia állami elismerésnek számító Becsületrenddel tüntette ki Emmanuel Macron. Egyébként Houellebecq legújabb könyve januárban jelent meg: ez a Serotonine, melynek főhőse egy olyan mezőgazdasági mérnök, aki visszatér francia vidéki gyökereihez, közben pedig elhűlve tapasztalja meg a globalizáció és az európai agrárpolitika hatásait. (A kötet várhatóan ősszel jelenik meg magyarul.)

Olvass bele a Közellenségekbe:  

Houellebecq Levy Kozellensegek Reszlet 4 Konyves by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3414805030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.