Olvass!

KönyvesBlog

Enciklopédia egy emberközpontúságot meghaladó világhoz

2019. június 15. .konyvesblog.
extrodaesi_illustr_04.png
Az extrodæsia – Enciklopédia egy emberközpontúságot meghaladó világhoz című kétnyelvű kötetben Bereznai Réka Patrícia, Bordás Máté, Keresztes Balázs, Kiss Lóránt, Losoncz Márk és az xtro realm csoport elméleti szócikkei lépnek intermediális párbeszédbe Deres Kornélia, Kele Fodor Ákos, Nemes Z. Márió, Sirokai Mátyás, Tóth Kinga és Zilahi Anna lírájával és Süveges Rita vizuális betéteivel. Az angol nyelvű fordítást Owen Good és Szabó John készítette.
 

A szótár az xtro realm kollektíva kiadványa, amely egy tudásmegosztást és diskurzuskezdeményezést célul kitűző transzdiszciplinaritáson alapuló programsorozatként indult 2017 októberében. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a József Attila Kör közös égisze alatt létrejövő projektet Zilahi Anna, Horváth Gideon és Süveges Rita hívta életre. Az xtro realm csoport tevékenysége arra tesz kísérletet, hogy az antropocén földtörténeti korszakkal kapcsolatos témafelvetéseket a kontinentális filozófiában az elmúlt évtizedekben megjelent spekulatív és újmaterialista filozófiákkal összekötve tematizálja és a képzőművészeti térben is diskurzusba emelje.

E célkitűzés fényében valósult meg az xtro realm három alkalmas elméleti olvasóköre 2017 októberében, egy ráépülő 11 fős csoportos kiállítás novemberben a Stúdió Galériában, valamint egy újabb három alkalmas olvasókör 2018 márciusában, amelyet tanulmányi kirándulások, antropocén terepgyakorlatok kísértek. A projekt keretében készült el az extrodæsia című szótárkiadvány, amely magyarul és angolul teszi hozzáférhetővé az antropocénhez és az újrealista filozófiai irányzatokhoz kapcsolódó fogalmakat gyűjteményes formában és intermediális módon, szépirodalmi és képzőművészeti betétekkel fűszerezve, Georges Bataille Encyclopædia Acephalicá-jának mintájára. A kötet fő célkitűzése, hogy egyfajta fogalmi eszköztárként szolgáljon, és ezáltal nyelvet adjon a klímaválság újfajta, emberközpontúságot meghaladó megközelítéséhez.

Bemutató. A június 16-án vasárnap 17 órakor kezdődő bemutatón az érdeklődők a Pagony kert területén, több elszórt installáció felfedezése során ismerkedhetnek meg a kötet anyagával. Az xtro realm csapat beszélgetését a szépírók felolvasása követi. Részletek erre>>

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr8914891872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.