Olvass!

KönyvesBlog

Tíz éve ment el Cseh Tamás, a bakonyi indián

2019. augusztus 07. .konyvesblog.

Cseh Tamás tíz éve halt meg. Nem kettő, nem négy, hanem már tíz éve. Élénken emlékszünk arra, mikor hosszú betegség után elhunyt, és Bereményi Gézával közös dalait a mai napig sokan hallgatjuk. Simán élhetne, hiszen még csak 76 éves lenne.  

Cseh Tamás: Hadiösvény

Európa Könyvkiadó, 2019, 280 oldal, 3699 HUF

 

Talán kevesen tudtuk, hogy Cseh Tamás írt egy regényt a hatvanas évek végén. Nem meglepő módon ez egy indiánregény és idén újra kiadták. Cseh Tamás hosszú évtizedekig a Bakonyban megrendezett indiánjátékok főszereplője volt. A játék sokáig titokban szerveződött, szóbeszéd útján terjedt a létezése. Leírások szerint egyre inkább az indiánokra jellemző, valósághű szabályok szerint zajlottak az események az erdőben. A könyv segíthet elképzelni, hogy milyen is lehetett részt venni ezeken a találkozókon. Az utószóban bemutatott anyagban látjuk csak igazán, hogy Cseh Tamás mennyit kutatott a síksági indiánok életének feltérképezésén, ami a bakonyi indiánjáték alapja lett.

A valóságalap mellet, a könyv mégis egy kitalált történet, még akkor is, ha a regény főszereplője Füst a Szemében, ami Cseh Tamás indián neve volt.

A regény középpontjában az indiánok és a fehér emberek szövevényes kapcsolata áll. Nem egyértelműen ellenségei egymásnak, hiszen több, leginkább gazdasági alapokon álló szövetséget kötöttek. Bár a könyv szerint léteznek becsületes fehér emberek, de a történetben mégis inkább a természetbe betolakodó, habzsoló fehér emberrel találkozunk, aki a vélt haszon érdekében bármire képes. A környezetet az indiánok ismerik jobban, ezért szükség van a segítségükre, de sajnos léteznek áruló indiánok is.

- Az oglalák kiásták azt a csatabárdot, amit apáink apái sem érintettek soha. Az oglalák és a fehér emberek hadiösvényre léptek a hunkpapák ellen - mondta Két Nyíl maga elé, és továbbindult.

A harc ekkor kezdődik és csak rövid időszakokra csitul, akkor is csak taktikai okokból. Egy igazi, gyermekkorunkból ismert indiánregény ez, melyet a becsület, a testvériesség, az idősek tisztelete, a természet szépsége és ereje, a jó és rossz fogalmak igazsága kísér végig. Bátran olvashatják gyerekek is.  

A könyvet Cseh Tamás grafikái illusztrálják, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy eredetileg rajztanár volt, fiatalkorában évekig tanított. Kerek történetet kapunk, olvasóként nincs hiányérzetünk és azt sem bánjuk, ha a könyv elolvasása után az az érzésünk támad, hogy Cseh Tamás írói képességeinél a zenei azért sokkal erősebb volt. 

Szerző: Pálfi Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4114997566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.