Olvass!

KönyvesBlog

Három könyv, ami segít leküzdeni a halogatást

2019. augusztus 13. .konyvesblog.

 

via GIPHY

A halogatás az ember egyik legidegesítőbb szokása, nagyon meg tudja nehezíteni a célok elérését és a vágyak beteljesülését. A nehéz feladatok vagy kellemetlen kötelességek folytonos későbbre halasztása nagy nyomást jelent, és egy folyamatos harcot önmagunkkal (főleg, ha még határidő sincs, ami motiválna). Ráadásul az internet korában egyre könnyebb elkalandozni és egyre nehezebb hosszú távon koncentrálni. Szerencsére van megoldás, a személyiségünknek ez az oldala fejleszthető és néhány jó módszerrel az időbeosztásunkon is javíthatunk. Most három olyan könyvet mutatunk, ami segíthet legyőzni a halogatást. 

Petr Ludwig: Vége a halogatásnak - Számoljunk le Pató Pál-énünkkel!

Petr Ludwig: Vége a halogatásnak - Számoljunk le Pató Pál-énünkkel!

Fordította: Csoma Borbála, Central Médiacsoport Zrt., 2015, 272 oldal, 2800 HUF

 

A halogatásért sajnos nagy árat kell fizetni: egyrészt növeli a stresszt, másrészt azzal jár, hogy az embernek aztán minden egyszerre szakad a nyakába. A feladatok tologatása ráadásul folyamatos bűntudatot okoz, arról nem is beszélve, hogy általában nem sok jó születik az összecsapott munkákból. Petr Ludwig könyve azért született meg, hogy az énünknek ezt a részét segítsen megzabolázni. Nyolc olyan segédeszközt mutat, amellyel fejleszthetjük a személyiségünket, és amelyek motivációra, effektivitásra, produktivitásra nevelnek, ezáltal pedig hozzásegítenek a hosszú távú elégedettséghez.

Jocelyn K. Glei: Tartsuk kézben a hétköznapjainkat! 

Tartsuk kézben hétköznapjainkat! – Napi rutin, fókusz és ötleteink megvalósítása (szerk.: Jocelyn K. Glei)

Fordította: Dankó Zsolt, Hvg Könyvek, 2016, 267 oldal, 2900 Ft

 

Te hatékonyan dolgozol? Van időd megvalósítani az ötleteidet? Könnyen nekiveselkedsz a kreatív alkotómunkának? A Tartsuk kézben a hétköznapjainkat! című könyv abból indul ki, hogy a legtöbb ember nemmel válaszolna ezekre a kérdésekre, és nem azért, mert nem rendelkezik megfelelő kvalitásokkal, hanem pusztán abból kifolyólag, hogy az alkotó munka alapfeltételei a harmadik évezredben gyökeresen megváltoztak: sokkal könnyebb halogatni a feladatainkat és sokkal nehezebb fókuszálni. A kötet az időmenedzsment témájában jártas gondolkodók, kutatók, sikerkönyv szerzők és kreatív szakemberek útmutatásait tartalmazza. Nagy segítség lehet a „sziklaszilárd napi rutin” kialakításában, az elektromos eszközeink megzabolázásában, a zavartalan figyelem megteremtésében, és ezáltal a kreatív gondolkodás fejlesztésében is. A könyvről ITT írtunk bővebben. 

Mike Williams, Mark Wallace, David Allen: Haladj a dolgaiddal! 

Mike Williams, Mark Wallace, David Allen: Haladj a dolgaiddal!

Fordította: Pétersz Tamás, HVG Könyvek kiadó, 2019, 288 oldal, 2990 HUF

 

A GTD (Getting Things Done, azaz Végezz el mindent!) egy önfejlesztő módszer, ami akkor is segíthet, ha notórius halogató vagy, és akkor is, ha folyamatosan túlvállalod magad. A Haladj a dolgaiddal! című könyv ezt a metódust segít elsajátítani lépésről lépésre. A cél az, hogy idővel megtanuljuk kiegyensúlyozottan, stressz nélkül  elvégezni a feladatainkat. A könyv kipróbált módszereket mutat például arra, hogy miként fejlesszük a koncentrációs képességünket, és hogyan szelektáljunk a feladatok közt. A GTD hosszú távon nemcsak az ember időbeosztását változtatja meg, de a rossz szokásoktól is segít megszabadulni, így jobban a kezünkbe vehetjük az életünk irányítását. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr715006408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.