Olvass!

KönyvesBlog

Szívünk rajta: vicces bestiárium és kamaszkrimi a matricások között

2019. augusztus 27. .konyvesblog.

A lélekdoki lett augusztusban a Szívünk rajta kiemelt könyve (ITT olvass bele), de ezenkívül sok olyan kötet kapott matricát és került ezzel a legjobbak közé, melyek a gyerekek mellett a szülőknek is hasznosak vagy szórakoztatók lehetnek.

Menno Metselaar - Piet van Ledden: Ki volt Anne Frank?

Menno Metselaar és Piet van Ledden: Ki volt Anne Frank?

Fordította: Fenyves Miklós, Móra Könyvkiadó, 2019, 40 oldal, 3499 HUF

 

A Ki volt Anne Frank? szélesebb kontextusban igyekszik bemutatni a világháború alatt Hollandiában bujkáló, majd elhurcolt kislány történetét; ez egy igazi beszélgetőkönyv, amely ugyanakkor önálló olvasásra is alkalmas. Korábban ezt írtuk róla: „A rengeteg korabeli fotóval illusztrált könyv egyrészt rengeteg személyes mozzanatot villant fel, így megismerhetjük Anne barátait, a háború előtti életkörülményeit, némi képet kaphatunk arról, hogyan élte meg a Frank család, amikor a háború elérte Hollandiát, vagy amikor rejtekhelyre kellett vonulniuk. A kötet ugyanakkor számos olyan kérdésre is választ ad, amelyek óhatatlanul is felmerülhetnek egy gyerekben, amikor Anne Frank történetét hallgatja – például, hogy miért gyűlölte Hitler a zsidókat, mi az a koncentrációs tábor, de igyekeznek választ találni arra a kérdésre is, hogy mitől lett olyan híres Anne Frank naplója”.

Berg Judit: Az őrzők

Berg Judit: Az őrzők

Ecovit Kiadó, 2019, 272 oldal, 3640 HUF

 

Korábban azt írtuk, hogy Berg Judit ifjúsági krimije után majd mindenki a Mátyás-templomban akar nyomozni: Az őrzők egy pörgős, több szálon futó történet, melynek fő helyszíne a budai Vár, és még közelebbről a Mátyás-templom. Kritikánkban ezt írtuk a sztoriról: „A történet kiindulópontja egy rejtélyes eltűnés: a középiskolás Borának köddé válik az édesanyja, egy oknyomozó újságíró. (…) Bora a barátnőjével saját nyomozásba kezd, a szálak pedig részben a Mátyás-templomba és környékére vezetnek, ami azért is jön kapóra, mert egy projektfeladat keretében épp ide látogatnak az osztállyal. Ahogy a középiskolások egyre behatóbban megismerik a templom titkait, felbukkan egy francia felügyelő, egy nemzetközi műkincstolvaj és egy titokzatos német férfi is. A szálak valahol óhatatlanul találkoznak, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, amikor az osztályból páran úgy döntenek, hogy kísértet-lesre indulnak a templomban”.

Éve Herrmann: 100 Montessori fejlesztő gyakorlat

Éve Herrmann: 100 Montessori fejlesztő gyakorlat

Fordította: Kaló Krisztina, Móra Könyvkiadó, 2019, 224 oldal, 3499 HUF

 

Éve Herrmann kötete a világ, a természet megismerését segíti, egyben utat mutat a tapasztalati tudás megszerzéséhez, a belőle megszerezhető tudás kialakításához. A kötetben szereplő feladatok nehézségi foka igen különböző: vannak, amelyek komolyabb előzetes tudást igényelnek, mások egyszerűen elvégezhetők. És mivel a gyerekek fejlődése igen eltérő, többféle életkorban is hozzájuk lehet kezdeni. A hónap értékelője, D. Tóth Kriszta a következőket mondta a kötetről: „Az egész Montessori-attitűd csodája, ahogy hagyja a gyereket vezetni; az ő adott életszakaszának megfelelő fejlődési aktivitásokhoz, érdeklődéshez igazodni a tanulási-tanítási folyamatot. Ez a könyv egyszerűen kivitelezhető, logikus és izgalmas ötleteket ad, amelyekben akár az egész család is részt vehet”.

Axel Scheffler: Csere-bere állatok

Axel Scheffler: Csere-bere állatok

Fordította: Horváth Viktor, Kolibri, 2019, 23 oldal, 2999 HUF

 

Igazi dilikönyv Axel Scheffler csere-bere kötete, melynek a lényege, hogy a gyerekek összeállíthatják a saját kis bestiáriumukat. Így lesz az aranyhalnak négy lába vagy a papagájnak kígyófarka. A félbevágott oldalak párosításának tényleg csak a fantázia szab határt, a kötetről D. Tóth Kriszta is úgy vélte, hogy egy kedves, vicces lapozgató könyvről van szó, melynek sokadszori elmesélésébe a sok kreatív variálás miatt valószínűleg a szülők sem fognak beleunni.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6615026178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.