Olvass!

KönyvesBlog

Könyvesblokk: Brandt, Sigurdardóttir, Tóth

2019. november 18. .konyvesblog.

Hétfői Könyvesblokkunkba a legfrissebb kötetek közül válogattunk: helyet kapott benne az a regény, amely alapján Martin Scorsese legújabb gengszterfilmje készült, de megtaláljátok itt az izlandi Sigurdardóttir új krimijét és az Édesvízi mediterrán-sorozat ötödik kötetét is.

Charles Brandt: The Irishman - Hallom, szobafestő vagy

Charles Brandt: The Irishman - Hallom, szobafestő vagy

Fordította: Bihari György, Helikon Kiadó, 2019, 536 oldal, 3999 HUF

 

1975. július 30-án eltűnt Jimmy Hoffa – és hogy mi lett vele, ki ölte meg (ha megölték), az évtizedeken át rejtély maradt. Fénykorában mindenki ismerte Hoffát Amerikában: részben úgy, mint aki óriási érdemeket szerzett az amerikai szakszervezeti mozgalomban, részben pedig úgy, mint aki – köztudottan – jó kapcsolatokat ápol a maffiával. Charles Brandt könyve nem hollywoodi történet – nem „jó fiúk” és „rossz fiúk” harcáról szól, hanem egy zavaros, erkölcsi dilemmákkal teli világról. Brandt könyve alapján készült Martin Scorsese új filmje, olyan színészekkel, mint Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Anna Pacquin és Bobby Cannavale.

Yrsa Sigurdardóttir: Exit 

Yrsa Sigurdardóttir: Exit

Fordította: Torma Péter, Animus Kiadó, 2019, 360 oldal, 3980 HUF

 

Egy tinédzsert brutálisan agyonvernek a moziban, gyilkosa pedig magával hurcolja a holttestét. Kisvártatva az áldozat Snapchat-ismerősei videókat kapnak, amelyeken a lány bocsánatért könyörög. Amikor végül megtalálják a testét, alatta egy papírlap hever, amelyre a kettes számot nyomtatták. Nem sokkal később hasonló sorsra jut egy kamasz fiú, őt hármassal jelölték meg. A nyomozásba bekapcsolódik az Erla beosztottjaként dolgozó Huldar is. Bár kettejük kapcsolata még mindig feszült, most félre kell tenniük az ellentéteket. Mivel kiskorúak kihallgatásakor jelen kell lennie egy pszichológusnak, Freyja is belekeveredik a nyomozásba. A nő azt gyanítja, hogy az ügy hátterében iskolai zaklatás állhat, és bármennyire nem akar Huldarral dolgozni, egyvalamiben egyetért a férfival: a gyilkos még nem végzett. A szerzővel korábban ITT interjúztunk.

Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton 

Tóth Gábor Ákos: Mindörökké Balaton - Édesvízi mediterrán 5.

21. Század Kiadó, 2019, 304 oldal, 3490 HUF

 

A hazatelepült kanadai magyar bőrébe bújt szerző családjával egyre otthonosabban érzi magát az aprócska Balaton-felvidéki faluban. Bár Oaks nem győzi hangsúlyozni, hogy gyűlöli az idillt, meglepődik, amikor azzal szembesül, hogy Balatonszépe lakói nem kérnek a sikerből, amit felesége a történetük megírásával aratott. Híre megy, hogy egy kanadai stúdió filmet forgat a regényből, ráadásul éppen a faluban. A helybéliek és a nyaralók tiltakoznak, mert úgy érzik: a produkció áruba bocsátja az élményt, amelyet ők nap mint nap átélnek. A turistáktól érintetlen földi paradicsomok lakóinak örök dilemmája: mennyire támogassák a fejlődést hozó változásokat és a várható haszon érdekében milyen határok között mondjanak le hagyományaikról?

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3415310982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.