Olvass!

KönyvesBlog

Az afrofuturizmustól a Testamentumokig – Világok Találkozása a Bem Moziban

2019. november 26. .konyvesblog.

vilagok_talalkozasa.png

Idén harmadszor, 2019. november 30-án, szombaton rendezik meg a Világok Találkozását, ahol kerekasztal beszélgetéseken vitatják meg a zsánerirodalom és határterületeinek helyzetét írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal, kutatókkal és rajongókkal. Az esemény a Hexa szakmai díjának átadásával és filmvetítéssel zárul. A rendezvény ingyenes, Facebook-esemény ITT. 

A program: 

Megnyitó (10.1510.30)

RPG-n innen és túl – A szerepjátékról (11.3013.00)

Úgy tűnik, a szerepjáték reneszánszát éli úgy itthon mint külföldön. Klubok alakulnak, találkozókat és táborokat szerveznek az RPG szerelmesei, számos kiadvány jelenik meg minden hónapban, melyek már nem is csupán a játékrendszerre, vagy a lejátszható kalandokra fókuszálnak, de magára a jelenségre reflektálnak. Az asztali szerepjátékok múltját, jelenét és jövőjét járjuk körül a beszélgetésben.

Résztvevők: Pozsár Anett (kritikus, PN), Dinnyés Gergely (kritikus, youtuber), Kornya Zsolt (író). Moderál: Szabó István Zoltán (Steve) (PN)

A jövő “fekete” – Az afrofuturizmus (10.3011.30)

A jövőnek nincs színe, mondhatnánk – de akkor miért hemzseg a fehér emberektől? Hol vannak a feketék, az afrikaiak, afro-amerikaiak, teszik fel a kérdést a színesbőrű alkotók már több évtizede. A beszélgetésben arra keressük a választ, hogy milyen ez a “fekete” jövő, milyen lehetőségei vannak az afrikaiaknak a sci-fiben és azon túl, miért lehet izgalmas számunkra Európában, és mit tanulhatunk ebből mi Magyarországon. Avagy: lehet-e a jövő nemcsak fehér vagy fekete, hanem esetleg magyar?

Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO), Fekete I. Alfonz (kritikus, PN), Huszár András (fordító, Agave Könyvek). Moderál: Takács Gábor (PN)

vilagok_talalkozasa_program.png

Irha és bőr – test és fantasy (14.00–16:00)

Az idén megjelent Irha és bőr című regény átalakult ember-állat fajzatakon keresztül radikális, olykor egészen zsigeri tapasztalattal szembesíti olvasóját, miközben arra keresi a választ, hol vannak a biológia, az ember(i) (test) vagy éppenséggel a jog határai. A beszélgetésen ezen testképek nyomába eredünk. Milyen előzményeket, párhuzamokat ismerünk a fantasztikumban? Hogyan ábrázolódik a(z) (emberi) test az irodalomban vagy a vizuális kultúrában? Hogyan szembesítenek ezek az alkotások a testhatárokkal? Meddig beszélhetünk egyáltalán az ember határairól és hol kezdődne egy ember utáni lét? 

Résztvevők: Borbíró Aletta (kritikus, PN), Moskát Anita (író), Nemes Z. Márió (költő, esztéta), Szép Eszter (kritikus, képregénykutató). Moderál: Gaborják Ádám (PN)

A nagy előd – Kuczka Péter élete és munkássága (16.0018.00)

A hazai fantasztikum vitán felül legfontosabbnak tekinthető alakja Kuczka Péter volt, aki a Galaktika és a Kozmosz Fantasztikus Könyvek kiadásán túl majdnem három évtized SF irodalmát és rendszerét összefogta. Munkássága még ma is meghatározza, hogyan gondolkodunk a zsánerről, milyen könyveket olvasunk és mit várunk el egy-egy műtől. Halálának huszadik évfordulóján igyekszünk kicsit bepillantást nyújtani hosszú és szerteágazó életművébe, személyiségébe és gondolataiba.

Résztvevők: Erdei Pálma (szociológus), S. Sárdi Margit (irodalomtörténész, ELTE), Szepes Erika (irodalomtörténész), Veres Miklós (történész-muzeológus, PIM). Moderál: Takács Gábor (PN)

A szolgálólány újabb meséje – Testamentumok (18.0019.30)

Harmincnégy évvel A szolgálólány meséje megjelenése után Margaret Atwood megírta a folytatást: mi történt a regény utolsó fejezete után Fredével és a gileádi nőkkel? Mit várunk és mit kapunk az új regénytől, hogyan hat ma, a #metoo korában ez a történet, hogyan értelmezhető a folytatás a népszerű HBO sorozat tükrében, és mondhatjuk-e, hogy a nemrég Booker-díjat kapott Testamentumok az egyik legfontosabb könyv idén?

Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Scheirich Zsófia (kritikus, Roboraptor), Svébis Bence (kritikus). Moderál: Gaborják Ádám (PN)

2019-es Hexa-díj átadása és zárszó (19.3020.00)

A rendezvény után a Bem Mozi filmvetítése látható.

20.00 A GYŰRŰK URA: A GYŰRŰ SZÖVETSÉGE - bővített változat

(The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - Extended Edition - in original language with Hungarian subtitles)

színes, feliratos, amerikai-új-zélandi film, 228’, 2001

Jegyár: 1,200 Ft

Részletek ITT. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3515324378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.