Olvass!

KönyvesBlog

2019 legjobb könyvei 10-1.

2019. december 13. .konyvesblog.

10-1_1.jpg

Az év vége egyik legszórakoztatóbb tevékenysége a listázás, amikor sorra vesszük, mit szerettünk idén, mi hagyta bennünk a legmélyebb nyomot, melyik könyvről beszéltünk és vitatkoztunk a legtöbbet. Nekünk is nagyon jó ilyenkor végignézni, milyen volt a könyves év, közben óriási dilemma, hogy mi kerüljön fel a listára, amelyen szigorúan csak ötven hely kiadó. Ahogy mindig, most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem egy átfogó, hanem szubjektív lista, csupa olyan könyvből válogatva, amelyeket idén olvastunk, és amelyek nekünk valamiért nagyon emlékezetesek. Ráadásul, ahogy eddig is, most is gátlás nélkül keverednek rajta a műfajok, így a mi listánkon a nagyregények, a novelláskötetek és a sci-fik is elég jól megférnek egymás mellett. Így olvastunk mi 2019-ben: 50-41, 40-31, 30-21, 20-11.

Tovább

Új film készül A Mester és Margaritából

mm_1.jpg

 A kép illusztráció, innen nyúltuk.

Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből, A Mester és Margaritából fog filmet rendezni Baz Luhrmann – adta hírül a Deadline. A rendező a produkciót a jogtulajdonosokkal – Svetlana Migunova-Dalival és Grace Loh-val – együttműködésben fogja megalkotni, emellett a munkálatokban részt vesz még Michael Lang, Nevin Shalit, Andrew Fourman, Ellen Goldsmith Vein és Lindsay Williams is. 

75 éve hunyt el Sztálin kedvenc regényének szerzője, Mihail Bulgakov

Hetvenöt éve halt meg Mihail Afanaszjevics Bulgakov szovjet-orosz író, A Mester és Margarita című kultregény szerzője, és a férfi, aki megírta Sztálin kedvenc regényét. Bulgakov 1891. május 15-én született Kijevben, ahol apja a teológiai akadémia professzora volt. Az érettségit követően orvosi egyetemre iratkozott be, diplomájának megszerzése után pedig egy vidéki kórházban kezdte meg praxisát.

Luhrmann a regény megfilmesítéséről azt nyilatkozta, számára ez egy szerelemprojekt, hiszen már közel húsz éve elképesztően kötődik A Mester és Margaritához. „Borzasztóan örülök, hogy végre lehetőségem van interpretálni ezt az úttörő művet” – mondta. A jogtulajdonosok, Migunova-Dali és Loh szintén örülnek az együttműködésnek, állításuk szerint egy álmuk vált valóra azzal, hogy Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, A Nagy Gatsby, Ausztrália) fogja adaptálni a könyvet. „Bulgakov szavai ma is éppen olyan megrendítőek, mint egy évszázaddal ezelőtt voltak, és nem tudunk elképzelni briliánsabb és látnokibb filmest, aki ezt az erős történetet jobban el tudná mesélni a világ számára, mint Baz” – mondták. 

Illusztrációkat bocsát licitre a Cser Kiadó

Az És boldogan éltek? és az Ők is boldogan éltek? című novelláskötetek grafikáira (Szabó Imola Julianna és Herbszt László rajzaira) december 15-én éjfélig licitálni a Cser Kiadó Facebook-oldalán, a bevétellel az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központot segítik meg.

A kiadó ezt írja az oldalán:

"Szeretnénk felajánlani legsikeresebb novellásköteteink (És boldogan éltek? - Mesehősnők utóélete, Ők is boldogan éltek? A férfi változat) illusztrációit nyomat formájában LICITRE, hogy segíteni tudjunk az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központnak, amely rászoruló gyerekek és családok ellátásával, segítésével foglalkozik. A szociális és gyermekvédelmi alaptevékenységen túl jogi, mentálhigiénés tanácsadással, mediációval, fogyatékosságügyi, pályaválasztási, karrier- és munkavállalási tanácsadással, felnőtt logopédiával, egyszülős csoporttal segítik a hozzájuk fordulókat, sőt meseterápiával is gyógyítanak. Munkájukat rendkívüli elhivatottsággal végzik."

Bővebb információt ITT olvashattok!

A vonatos nyomozás szálai Budapestre (is) vezetnek

Tavaly készítettünk egy átfogó cikket a gyerekek olvasási szokásairól, és ebben Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetője azt mesélte, hogy a kölcsönzést tekintve a vonatos könyvek abszolút az élvonalban szerepelnek. Ki tudja, mi az oka, de a vasút a mai napig sok gyerek fantáziáját megmozgatja, a kicsiktől egészen a kamaszokig. Egy vonaton játszódik az angol Sylvia Bishop regénye is (Az éjszakai vonat titka), a magyar gyerekeknek pedig külön jó hír, hogy a nyomozás részben Budapestre vezet.

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka

Fordította: Kertész Edina, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal, 2990 HUF

 

A Párizsban élő Maxnak kapóra jön, amikor levél érkezik Isztambulból egy talán soha nem látott rokontól: Elodie nagy-nagynénit műteni fogják, és szeretné, ha egy rokona meglátogatná. A családtagok nem igazán kapnak két kézzel a lehetőség után, Max viszont szívesen utazik, igaz, az már kevésbé dobja fel, hogy a hosszú vonatúton egy Marguerite nevű apáca lesz a kísérője. Az indulás eleve nem zökkenőmentes, a kupéban ugyanis hamarosan megjelenik egy francia nyomozó, aki egy fülest követve az előző nap ellopott „Összetört szív” gyémántot kutatja. Természetesen sikertelenül, viszont ennyi is elég, hogy a lány fantáziája meglóduljon, és önjelölt nyomozóként szaglászni kezdjen a vonaton. Az utastársak nagy része eleve gyanús, helyzetükön pedig az sem segít, amikor egyre kétesebb részletek derülnek ki róluk és az üzelmeikről. A nyomozást nehezíti, hogy az utasok időről időre eltűnnek vagy kiszállnak – így a történet előrehaladtával a szereplők érintik Münchent, Budapestet és Bukarestet is, hogy a cselekmény végül Isztambulban csúcsosodjon ki.

Tovább

2019 legjobb könyvei 20-11.

20-11_1.jpg

Az év vége egyik legszórakoztatóbb tevékenysége a listázás, amikor sorra vesszük, mit szerettünk idén, mi hagyta bennünk a legmélyebb nyomot, melyik könyvről beszéltünk és vitatkoztunk a legtöbbet. Nekünk is nagyon jó ilyenkor végignézni, milyen volt a könyves év, közben óriási dilemma, hogy mi kerüljön fel a listára, amelyen szigorúan csak ötven hely kiadó. Ahogy mindig, most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem egy átfogó, hanem szubjektív lista, csupa olyan könyvből válogatva, amelyeket idén olvastunk, és amelyek nekünk valamiért nagyon emlékezetesek. Ráadásul, ahogy eddig is, most is gátlás nélkül keverednek rajta a műfajok, így a mi listánkon a nagyregények, a novelláskötetek és a sci-fik is elég jól megférnek egymás mellett. Így olvastunk mi 2019-ben: 50-41, 40-31, 30-21.

Tovább

Parti Nagy Lajos új kötete közel negyedszázad rövidprózáját gyűjtötte egybe

Félszép? Vagy tán egészen az? A szerző maga válogatta kötetbe 1995 és 2018 között különböző lapokban megjelent írásait. Rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon a Félszép oldalain, melynek elsődleges szövegszervező elve az idő.

Parti Nagy Lajos: Félszép

Magvető Könyvkiadó, 2019, 506 oldal, 4999 HUF

 

Éves bontás szerint olvashatunk köz- és magánérzet éppen aktuális viszonyairól, láthatjuk, a fikció terepasztalán hogyan születnek meg a beszélő nevű és nyelvünkben élő Parti Nagy-karakterek, hogyan talál rá egy-egy figurára, hogyan vált regisztert és hogyan tömörít össze világokat zsebkendőnyi területen. Ez a hely pillanatnyi hazánk: ahol játszunk, és ahol figyelünk egymásra. Így lesz a Félszép emlékeket és élményeket magába gyűjtő palackposta közös, nem visszaváltható negyedszázadunkról.

Parti Nagy Lajos: Kíváncsi voltam, mivel töltöttem el az időmet

Fotó: Valuska GáborCédulák, tárcák, naplórészletek, publicisztikák - Parti Nagy Lajos új prózakötetében, a Félszépben sokféle műfajjal lehet találkozni, az író maga válogatta kötetbe az 1995 és 2018 között megjelent írásait, saját bevallása szerint azért, mert meg akarta nézni, mivel töltötte el...

Olvass bele a könyvbe:

parti_nagy_lajos_felszep_re... by konyvesblog on Scribd

Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban

2016 óta minden év december közepén jótékony célért rajzolnak az illusztrátorok a Bartók Pagonyban. Idén Agócs Írisz, Bernát Barbara, Dániel András, Igor Lazin és Pásztohy Panka lesz az, akiktől egyedi, ott helyben elkészülő rajzokat lehet kérni. Az így elkészült és megvásárolt rajzokból befolyó összegből idén iskolai könyvtárak kapnak támogatást.

Közleményében a Pagony a következőképpen fogalmazott:

A vidéki iskolai könyvtárak a megfelelő anyagi források nélkül gyakran nem jutnak hozzá a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalomhoz. Pedig az iskolai könyvtár lehet a gyerekek számára a legkönnyebb, legjobb találkozási pont a könyvekkel. Gyerekkönyvek szerzőjeként, kiadójaként, gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló emberekként úgy gondoljuk, ebben a helyzetben meg kell próbálnunk a magunk eszközeivel segíteni. Ezért folytatjuk a népszerű, és rengeteg adományt hozó Rajzolj nekem! kezdeményezést idén is. A rendezvényen befolyt adományból a Pozsonyi Pagony Kiadó beszerzési áron ad könyveket, amelyekkel idén a kistelepülési iskolai könyvtárakat fogjuk támogatni, a könyveket pedig idén is a Fürgefutár.hu Kft juttatja el a könyvtárakba, a gyerekekhez!

Mikor? December 15-én, vasárnap. Hol? A Bartók Pagonyban (Budapest, Bartók Béla út 5.)

A rajzolók:

Délelőtt (10-13 óra között): Agócs Írisz, Bernát Barbara, Dániel András.
Délután (14-17 óra között): Dániel András, Igor Lazin, Pásztohy Panka.

További információért kattintsatok IDE!

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

A Time magazin nem túl meglepő módon idén az év emberének választotta Greta Thunberg klímavédelmi aktivistát. Az elmúlt hetekben-hónapokban rengeteg könyv jelent meg a svéd kamasz életéről és tevékenységéről (a kimondottan gyerekeknek szóló kötetről például ITT írtunk), a családjával közösen jegyzett könyve pedig igazi kortárs látlelet, de nem irodalmi szempontból. Az Ég a házunk egy 21. századi svéd családot mutat be: szülők és lányaik küzdenek az elemekkel naponta szembenézve a klímakatasztrófa tényével.

Az Ég a házunk részletesen mesél Greta Thunberg mára történelemmé rögzült útjáról. Ha valaki az ismert sztori hátterére kíváncsi, ugyanúgy szeretni fogja a könyvet, mint az, akit a tágabb összefüggések mozgatnak meg. Az Ég a házunk egyszerre szól mentális nehézségekről, családi kapcsolatokról, társadalmi mozgalmakról, kompromisszumokról, a klímakatasztrófát kiváltó okokról és arról, hogy mindez hogyan függ össze.

Kiáltsanak többen tüzet

Tavaly nyár óta új löketet kapott a globális környezetvédelmi mozgalom. Egy svéd diák, Greta Thunberg magányos iskolasztrájkba kezdett, majd rövid idő alatt ikonná vált. #FridaysForFuture néven mozgalmat indított, bejárta a világsajtót, díjak sorozatát adták át neki és mára hollywoodi sztárok is beálltak mögé. A figyelem nem csökken iránta, sőt, alakját mostanra az Oroszországból terjedő propaganda is célba vette. Greta nemrég áthajózott az Atlanti-óceánon, hogy december elejére eljusson az ENSZ COP25 klímakonferenciára, amit Chile helyett Madridban tartottak meg. Az FFF legutóbbi megmozdulása november 29-én volt, amihez Magyarország tíz várossal csatlakozott. Greta Madridban azt mondta, hiába nőtt meg a klímasztrájk-mozgalom, nem ért el semmit. „Nem csinálhatjuk ezt tovább; nem fenntartható, hogy gyerekeknek ki kell maradnia az iskolából, ezt nem szeretnénk folytatni – nagyon szeretnénk látni valamilyen konkrét lépést most már azoktól, akiknek hatalma van. Az emberek most szenvednek, most halnak meg. Nem várhatunk tovább” – mondta.

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman: Ég a házunk

Fordította: Harrach Ágnes, Corvina Kiadó, 2019, 284 oldal, 3500 HUF

 

Tovább

2019 legjobb könyvei 30-21.

30-21_1.jpg

Az év vége egyik legszórakoztatóbb tevékenysége a listázás, amikor sorra vesszük, mit szerettünk idén, mi hagyta bennünk a legmélyebb nyomot, melyik könyvről beszéltünk és vitatkoztunk a legtöbbet. Nekünk is nagyon jó ilyenkor végignézni, milyen volt a könyves év, közben óriási dilemma, hogy mi kerüljön fel a listára, amelyen szigorúan csak ötven hely kiadó. Ahogy mindig, most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem egy átfogó, hanem szubjektív lista, csupa olyan könyvből válogatva, amelyeket idén olvastunk, és amelyek nekünk valamiért nagyon emlékezetesek. Ráadásul, ahogy eddig is, most is gátlás nélkül keverednek rajta a műfajok, így a mi listánkon a nagyregények, a novelláskötetek és a sci-fik is elég jól megférnek egymás mellett. Így olvastunk mi 2019-ben: 50-41, 40-31, 30-21, 20-11.

Tovább

Térey János utolsó kötete önmagunkkal szembesít

Amint az a fülszövegben olvasható, Térey János posztumusz kötetének kompozícióját még ő maga állította össze, de a megjelenését már nem érte meg. Egyik legjelentősebb kortárs írónk, költőnk, drámaírónk halála visszafelé óriási súlyt helyez a karcsú kötetre. Létösszegzést, végső üzenetet, halálsejtelmet keresünk a versek és prózai sorok között – de szerencsére nem találunk. Az olvasónak inkább az az érzése, hogy egy férfikora deléhez érő, negyvenhét éves alkotó fúj egy nagyot, megtörli a homlokát, nekiveti a hátát a kötetbeli Zöld Vadász vendégfogadó egyik szilvafájának, és eltöpreng azon, hogy eddig milyen munkát végzett, és most mi következik. És a válasz meg is születik, amint a kötet utolsó versének utolsó versszakában olvashatjuk:

„Gyászmunkás, hallasz-e?” Én már nem.”

„Csomagolsz?” „Maradok.” „Mi az új munkád?”

„Temetem a birkatürelmet,

Mától lázadok.”

Akkor hát nézzük, milyen elvégzett munkáról is számol be a Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című kötet.

Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba

Jelenkor Kiadó, 2019, 105 oldal, 2499 HUF

 

Mindenek előtt a legtágabb értelemben vett európai kultúrával való eleven, merész hangvételű, alkotó erejű dialógusról. Az első, Elfüggönyözött ország című versciklus az európai kultúra eredetvidékéről indulva, a mi magyar történelmi tájékunkon át jut el a személyes, alkotói életút kezdeteinek retrospektív megalkotásáig. Elindulunk a mocskos, bűntől bűzlő Athénból, ahol most is halljuk az utcán Euripidész veszekedését és Menandrosz röhögését, megmártózunk a szerelméért anyja ellen lázadó Perszephoné mítosz-parafrázisában, hogy aztán megpróbáljuk visszapörgetni a magyar kataklizmák rémfilmjét, majd József Attila „Az Ős vagyok, mely sokasodni foszlik” megállapításával vitázva vessünk számot genetikusan multikulturális eredettörténetünkkel, fiúi lázadásunkkal, hogy megérkezzünk, a hajdani, a konformizmus békáját lenyelni nem tudó, ifjú barbár alkotást választó lázadásáig, melynek drámai tere egy barbárságba süllyedő ország lesz.

Tovább

Bookline top 50: Frei Tamás, Orvos-Tóth Noémi és Bödőcs a legnépszerűbbek

A téli ünnepekhez közeledve jobbnál jobb könyvekből válogathattunk, és a Bookline novemberi sikerlistáján már látszik, hogy mely könyvek lehetnek az idei karácsony nagy kedvencei. Az online webáruház havi sikerlistájának élére az egykori televíziós riporter várva várt kalandregénye került, amit a magyar pszichológus – lassan egy éve megjelent – sikerkönyve követ, a sikerlistát pedig a magyar stand-up egyik legkiemelkedőbb alakjának első regénye zárja.

Sokan várták Frei Tamás új könyvét, amely megjelenését követően egyből a Bookline sikerlistájának élére került. A Bábel egy akciódús kalandregény, ahol a történet főhőse, Marco Boretti Magyarországon keveredik bele az európai menekültválság zavaros politikai eseményeibe.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve továbbra is a legkeresettebb könyvek között található, ezzel igazolva, hogy még mindig erősen foglalkoztat minket a családkutatás. A szerző hiánypótló alkotásából fény derül arra, hogy felmenőink múltjából megörökölt gondjaink mennyire hatnak ki jelenünkre. 

Orvos-Tóth Noémi: A generációk úgy illeszkednek egymáshoz, mint gyöngyszemek a gyöngysoron

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és terapeuta, a párkapcsolatok szakértője, a transzgenerációs szemléletet majdnem húsz éve kezdte kutatni. Örökölt sors című kötete decemberben jelent meg, de olyan népszerű, hogy azóta gyakorlatilag tábort vert a sikerlisták élén. A könyv tanulmányokon keresztül azt a kijelentést tárgyalja, miszerint felmenőink életének történései sejtszinten öröklődnek az utódokban, és mindez hatással van a jelenünkre.

Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című regényével folytatja írói munkásságát. A szerző stand-up-előadásaira is jellemző stílusbravúrokkal színezve ábrázolja a Kádár-kor utolsó napjaitól máig tartó időszakot.

Novemberben sokan érdeklődtek a híres magyar emberek élete iránt. A 20. században sok tehetséges magyar hagyta el kényszerűségből Magyarországot, hogy külföldön óriási sikereket érjenek el. Sal Endre Mi, magyarok című könyvéből olyan magyarokat ismerhetünk meg, mint például George Pal animátor, filmrendező és producer, akire még Walt Disney is féltékeny volt. De Illy Ferenc neve is ismerősen csenghet, hiszen napjaink egyik legismertebb olasz kávémárkájának alapítójáról van szó, az Illy ma is az ő nevét viseli.

Nyáry Krisztián legújabb könyvében újra szerelmes leveleket olvashatunk. Az Életemnél is jobban olyan emberek vallomásaiba ad betekintést, mint Szabó Magda, Kossuth Lajos, Jászai Mari, Liszt Ferenc vagy éppen Kosztolányi Dezső. 

Kevés olyan ember van, aki ne ismerné Hofi Géza nevét. A Hofi naplója egy egyedülálló kötet, ami Hofi képes „naplójából", interjúiból, pálya- és kortársak visszaemlékezéseiből áll össze. Az írások segítenek megismerni a humorista-színész színes életét és hatalmas ívű pályáját.

Kőhalmi Zoltán első regényével a Bookline Top50 állandó szereplője. A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit humora, jellegzetes szerkezete és illusztrációi – melyeket maga a szerző készített – olyan különleges világba kalauzolnak minket, ahol garantáltan könnyesre nevetjük magunkat. Nemcsak a skandináv krimiket parodizálja ki, hanem még a könyvkiadás világát is.

Kőhalmi Zoltán: Haragból sosem lehet humort csinálni

Fotó: Valuska Gábor Kőhalmi Zoltánt eddig alapvetően humoristaként, a Dumaszínház oszlopos tagjaként ismerhette a közönség, aki pályafutását a Rádiókabaréban kezdte, majd az Esti Showder gegcsapatában folytatta, mielőtt önálló stand-up előadói karrierbe kezdett. Most megírta első, A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit - avagy 101 hulla Dramfjordban című regényét, ami az itthon is töretlenül népszerű skandináv krimik paródiája.

Bödőcs Tibor 2018-as Libri irodalmi közönségdíjas paródiakötetével is felkerült a sikerlistára. Az Addig se iszik lapjain nem kisebb művészek szólalnak meg a szerző hangján, mint Karinthy Frigyes, Örkény István, Móricz Zsigmond, a kortársak közül pedig Krasznahorkai László vagy Jászberényi Sándor sem kerülhették el Bödőcs csípős, ámde tűpontos tollát.

Az előző havi sikerlistán már láthatjuk, hogy a szülők javában készültek a karácsonyi ünnepekre. Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című könyvével például tökéletesen hangolódhatnak a gyerekek az év legjobban várt ünnepére. A könyv 24 és fél fejezetén keresztül egy izgalmas adventi utazásban lehet részük a legkisebbeknek, amit a szerző gyönyörű illusztrációi egészítenek ki. Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át.

Boldizsár Ildikó A királyné, aki madárnak képzelte magát című kötete tökéletes ajándék lehet szülőtől szülőnek. A közismert író-meseterapeuta kötetéből megismerhetjük, hogy mi történik egy meseterápiás csoportban. A szerző tizenhárom év tapasztalatát összegzi, és mutatja be, hogyan segítettek a teremtéstörténetek, állatmesék, varázsmesék a legnehezebb helyzetekben.

Bookline nyomtatott Top50 lista

Tovább

Karácsonyi könyvajándékozást hirdet a HUBBY

Idén a sokszor könyvhiánnyal, és főképpen a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom hiányával küzdő iskolai könyvtárak részére hirdet könyvajándékozási akciót a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum. Felhívásukban a következőt írják:

"Az iskolai könyvtárak és könyvtárosok gördülékeny munkájának elengedhetetlen feltétele, hogy az olvasók hozzájussanak a legfrissebb irodalomhoz, ami közös témát, minőségi programot, elmélyült vagy éppen üdítő kikapcsolódást jelenthet a gyerekeknek és fiataloknak."

Éppen ezért arra kérnek mindenkit, aki tudja, támogassa a kezdeményezésüket. Egy könyvcsomag 10 könyvet tartalmaz, az adományozásból befolyó összeg pedig nagyban befolyásolja azt, mennyi iskolai könyvtárat tudnak megajándékozni.

A könyvcsomagokat a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöksége állítja össze korcsoportoknak megfelelően. A válogatott könyvek az elmúlt két év Év Gyerekkönyve Díjazottjai, shortlistesei (Bookline-HUBBY-PIM), a TOP50 és TOP25 díjazottjai (Magyar Gyerekirodalmi Intézet) és a Szívünk rajta - hónap gyerekkönyvei (Bookline), valamint kis kiadók gyerek- és ifjúsági könyvei közül kerülnek ki. A könyvcsomagokat 2020 januárjában juttatják el az iskolai könyvtárak részére. Utóbbiak kiválasztásában a Könyvtárostanárok Egyesülete nyújt segítséget.

Bővebb információért kattintsatok IDE!