Olvass!

KönyvesBlog

Meghalt Andrea Camilleri, a legnépszerűbb olasz krimiszerző

2019. július 17. .konyvesblog.

3543.jpg

93 éves korában meghalt az olaszok egyik legnépszerűbb írója, Andrea Camilleri, akit itthon főként a Montalbano felügyelőről szóló történeteiről ismerünk. A neves krimiszerzőt és filmrendezőt egy hónappal ezelőtt szívinfarktussal szállították kórházba, valószínűleg ez okozhatta a halálát is.  

A szicíliai Andrea Camilleri 1925-ben született. Alapvetően történelmi regényeket írt, a számára világhírnevet elhozó krimi-sorozatának első részét csak 1994-ben, majdnem hetvenéves korában kezdte el írni (A víz alakja). Később csaknem harminc detektívregényt tett le az asztalra. Krimijeinek főszereplője Salvo Montalbano főfelügyelő, aki a fiktív szicíliai Vigata településről származik. A detektív történetéből a kilencvenes években tévésorozat is készült (amit többek közt Magyarországon is sugároztak). Regényeit világszerte 32  nyelvre fordították le, és több mint 30 millió példányban adták el, nálunk az Európa Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.

Forrás: The Guardian

Nádasdy Ádám iróniával dolgozta fel a halálközeli tapasztalatait is

nadasdy1.jpg

Fotó: Posztós János

Nádasdy Ádám új versei úgy egyensúlyoznak a komolyság és komolytalanság határán, mint a vízisízők a víz felszínén, akiket száguldás közben csodálattal teli félelemmel nézünk, az elbukás pillanatában azonban nevetünk rajtuk. A Jól láthatóan lógok itt szövegeit ez a kettősség egyszerre jellemzi: a versek témájukban súlyosak, sok helyen megjelennek bennük az öregedés, a halál, a létösszegzés motívumai, mégis van bennük könnyedség és irónia is. A tragikum és a komikum azonban nem külön-külön, hanem együtt hatnak, egymást erősítve ütnek igazán nagyot. Mert a komolysággal való játék ellentmondása olyan erőket mozgósít, melyeknek hatását nem lehet könnyen kiheverni. „A vízisíre hasonlít a létem: / az is csak sebességben űzhető, / ha lassul, elkezd nevetségesen/ merülni, lábán már csak akadály/ a síléc, amely addig szárnyakat / adott neki.” (Vízisí

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Magvető Könyvkiadó, 2019, 64 oldal, 1999 HUF

 

A Jól láthatóan lógok itt legmeghatározóbb témája a halál közelségének a tapasztalata, ami számos motívumban köszön vissza a versekben, de jelen van azokban a nézőpontokban is, amelyekből a lírai én megszólal. Nádasdy a kötet bemutatóján, a Margó Irodalmi Fesztiválon mondta el, hogy most télen nagyon beteg volt és a legtöbb vers ezalatt az időszak alatt, ennek hatására született meg. „A betegség, az öregség, a halál ott járt az ágyam körül” – mondta akkor, hozzátéve, hogy több szöveget is a kórházban írt, többnyire magazinok margójára jegyezte fel a sorokat. 

Nádasdy Ádám bizalmas felismeréseket oszt meg velünk új verseiben

Nádasdy Ádám versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt Magvető Könyvkiadó, 2019, 64 oldal, 1999 HUF Csakhogy Nádasdy verseinek olvasásával nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat.

Rögtön az első, címadó vers felülnézetből szólal meg, a felhők közül, a talajvesztettség állapotából, mintha már a túlvilágról, vagy annak határáról figyelné a földi létezést. „Két felhő között ím lógva maradtam, / a lábam kalimpál a semmibe. / Nincs biztos föld, szilárd talaj alattam, / de legalább ellátok messzire.” (Jól láthatóan lógok itt) A kezdő vers tehát ebből a nézőpontból nyit, a magasságból, a bizonytalan lebegésből, ahonnan jól látható a világ, és ahol ki van téve a tekinteteknek maga az ember is. Már ebben a versben felbukkan több olyan motívum, amely aztán végigkíséri az egész kötetet, például az öregedés témája („Fiatalon mindig a múltba néztem, / hogy hol siklott ki az egész dolog. / Kerestem: kinek hajtsam meg a térdem, / most meg ha kell, ha nem, lerogyok.”), vagy a másoknak való megfelelés kérdése („Kell-e mások igazába bújni, / mint használt fészket használó madár?”).

Tovább

5 pszichológiai témájú könyv, amit mindenképp be kell szerezned a nyáron

via GIPHY

Az utóbbi hónapokban jó pár olyan izgalmas pszichológiai témájú könyv jelent meg, amely nagy segítséget nyújthat a problémáink felismerésében, ezek közül ajánlunk most ötöt. Vekerdy Tamás könyve a válófélben lévő szülőknek lehet nagy segítség, Orvos-Tóth Noémi a családi sebek feltárására ösztönöz, Feldmár András az őszinteség témáját járta körbe, Fekete Péter kötete a szerencsejáték-függőknek lehet támasz, Paul Ch. Donders pedig a kiégés ellen kínál praktikákat. 

Vekerdy Tamás: Válás 

Vekerdy Tamás: Válás - és ami körülötte van

Central Könyvek, 2019, 188 oldal, 2900 HUF

 

Milyen a jó válás? – erre a kérdésre ad választ Vekerdy Tamás új kötete, amely a témával kapcsolatos olvasói leveleket és a gyerekpszichológus elmúlt évtizedek során adott tanácsait gyűjti egybe. Vekerdy szerint a legfontosabb ezen a téren is az őszinteség. Ahogy azt a Könyvesblognak adott interjúban is elmondta, Magyarországon folyton hazudunk a gyerekeknek és ezzel okozzuk a legtöbb kárt. „A körülményektől függetlenül fontos az is, hogy a gyerek előtt véletlenül se leplezzük az érzelmeinket. Elváltunk, a férjem elköltözött, de jó anya vagyok, ezért csak akkor sírok a fürdőszobában, miután letettem aludni a gyereket. Nem. Sírj! Rögtön, amikor rád tör az érzés. Ha kell, sírjunk együtt a gyerekkel, hiszen mindketten nagyon szomorúak vagyunk, amiért apa elment. Ha lefojtjuk, nem hagyjuk megélni az érzelmeket, azzal nem kíméljük, hanem bántjuk a gyereket, aki egyedül marad a fájdalmával.”  

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors 

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Kulcslyuk Kiadó, 2018, 290 oldal, 3360 HUF

 

Jó ideje a sikerlisták élén szerepel Orvos-Tóth Noémi könyve, az Örökölt sors, amely azt a kérdést vizsgálja, hogy felmenőink életének történései hogyan öröklődnek, és hogyan vannak hatással a mi életünkre. A szakpszichológus és terapeuta szerint ugyanis, ha elakadásainkra, szorongásinkra, vagy ismétlődő kudarcainkra nem találunk magyarázatot, érdemes lehet szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. Orvos-Tóth Noémivel a könyvről és a transzgenerációs szemléletről mi is beszélgettünk, akkor többek közt azt mondta: „Szüleink, nagyszüleink hitrendszere, világról alkotott elképzelései befolyásolják például, hogy mi magunk mit tartunk lehetségesnek az életünkben, mire mondunk igent, és mi az, amitől elzárkózunk. Választásainkat nagyon gyakran ezek a felmenőinktől átvett tudattalan hiedelmek határozzák meg.”

Feldmár András: Őszinteség 

Feldmár András: Őszinteség

HVG Könyvek kiadó, 2019, 168 oldal, 2900 HUF

 

Az igazi párbeszédekhez őszinteségre van szükség – erről szól Feldmár András új könyve, amely szerint egy szeretetteli, őszinte, tabuk nélküli beszélgetés által meg tud jelenni az igazság és meg tud születni a valódi „mi”-élmény is. Az őszinteség témája persze sok kérdést felvet, ezeket járja körbe Feldmár ebben a kötetben. Például, hogy mennyire jelent kockázatot őszintének lenni? Mikor kell tapintatosnak lenni? Vagy, hogy honnan lehet egyáltalán tudni, mi a valóság? 

Tovább

Volt-e az ÁVH vezetőjének saját példánya a Mein Kampfból?

A címben szereplő kérdést az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára fogalmazta meg ebben a facebook-bejegyzésben, és rögtön meg is adta rá a választ: igen, Péter Gábornak volt belőle saját példánya a házi könyvtárában.

A csatolt iratokból kiderül, hogy amikor 1953 januárjában letartóztatták Péter Gábort, házkutatást végeztek a lakásán, és akkor foglalták le - a hivatalos iratok szerint - a Hitler-féle Mein Kampf két kötetét, egy "Nyirő-féle indexes" (azaz tiltólistán szereplő) könyvvel és egyéb iratokkal, dokumentumokkal együtt. Az ÁBTL Péter Gáborné dossziéjából idézett, akit utóbb államtitoksértés és társadalmi tulajdonban okozott kár bűntette miatt ítéltek el. Péter Gábornét perújítási eljárás során a Legfőbb Ügyészség 1956. szeptember 19-én felmentette a vádak alól. A dossziéban nagyrészt Péter Gábornéra vonatkozó kihallgatási jegyzőkönyvek, a perújítási eljárás anyaga és a házkutatással kapcsolatos iratok találhatóak.

Forrás: ÁBTL

Aciman az őszi Margón mutatja be új regényét

aciman3.JPG

Megtalállak címmel folytatódik André Aciman Szólíts a neveden! című népszerű regénye, melyet a szerző ősszel személyesen mutat be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A Margó Olvasókör első könyve, amúgy pont a Szólíts a neveden! című kötet.

Kevés olyan regény van, ami annyira pontosan ragadja meg a mindent elsöprő vágyakozás és a viszonzatlanságtól való félelem elemi összetartozását, mint André Aciman könyve" - írtuk annak idején a Szólíts a neveden! című regényről. A szerző tavaly jelentette be, hogy készül a folytatás, amely várhatóan október 10-én jelenik meg magyarul, a szerző pedig az október 10-13. között megrendezendő őszi Margón mutatja be a kötetet a Várkert Bazárban.

André Aciman: Megtalállak

Athenaeum Kiadó, 2019, 300 oldal, 3999 HUF

 

A Szólíts a neveden! igazi bestsellernek számít, mintegy háromnegyedmillió példányt adtak el belőle, és 2017-ben bemutatták a később Oscar-díjjal is jutalmazott filmváltozatot, amelyben Timothée Chalamet játszotta a kamasz Eliót, Armie Hammer pedig Olivert, a fiatal doktoranduszt, akivel egymásba szeretnek. Korábbi interjúnkban Aciman ezt mondta a filmről:

Imádom, pedig nagyon-nagyon sokszor láttam, mert rendkívül sok olyan eseményre hívnak meg, ahol a beszélgetés előtt levetítik. Rengeteget tanultam belőle. A film befejezését is zseniálisnak érzem, pedig elég más, mint a könyvem vége. Ugyanakkor sikerült ugyanazt az érzelmi állapotot megragadni, amit a regényben is próbáltam. Szerintem egy film akkor igazán jó, ha nem a történetet próbálja adaptálni, hanem a könyv lelkét másolja le. 

A Megtalállak című folytatásban először Samuellel, Elio édesapjával találkozunk: épp látogatóba utazik Firenzéből Rómába a fiához, aki időközben sikeres zongoraművész lett. Véletlenszerű találkozása a vonaton egy fiatal nővel fenekestül felforgatja az idős Sami terveit, örökre megváltoztatva életének hátralévő részét. Nem sokkal ezután Elio Párizsba költözik, ahol ő maga is találkozik valakivel, Oliver pedig, aki időközben családos ember és főiskolai tanár lett Amerikában, hirtelen azon kapja magát, hogy szeretne visszalátogatni Európába.

André Aciman: A vágy mindig, minden körülmények között küzdelem

Egy adaptáció akkor igazán jó, ha a könyv lelkét tükrözi - vallja André Aciman, aki szerint a Szólíts a neveden esetében ez igazán jól sikerült. Luca Guadagnino filmjével, amely a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában nyert Oscar-díjat, rendkívül elégedett, még azt sem bánja, hogy átírták a története végét.

Aciman egyiptomi születésű olasz-amerikai regényíró, esszéista és a 17. századi irodalom kutatója. Diplomáját angolból és összehasonlító irodalomtudományból szerezte, tanított például a Princeton és a Bard egyetemeken. Jelenleg a Graduate Center of the City University of New York professzora, kiemelt területei az irodalomtörténet és a francia irodalom, Marcel Proust munkássága. Írásai számos folyóiratban megjelentek, esszéit többször beválogatták a műfaj amerikai legjobbjai közé.

A Margó Olvasókörről ITT tudhattok meg többet.

Simon Márton és Kemény Zsófi Tesláról slammelt

61764269_2749419135131724_7818568387012853760_n.jpg

Nikola Teslára emlékezik az a multimediális kiállítás (NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE), melyet hol máshol lehetne megnézni, mint a budapesti Teslában. A feltalálónak volt amúgy budapesti kötődése, hiszen 1881-ben, 25 éves korában járt először a magyar fővárosban, amely ösztönzőleg hatott az elméjére. A mostani kiállítás, a Nikola Tesla látása nyomán létrejött élményi, futurisztikus látvány Helena Bulaja Madunić, valamint a tudomány és a művészet – a film, animáció, videóművészet és műszaki innovációk ötvözésével elért – szinergiájának területén működő művészek nemzetközi csoportjának tízéves szerzői munkáját mutatja be. A megnyitón Simon Márton és Kemény Zsófi slammelt, ennek a szövegét most el is olvashatjátok, sőt, még játszhattok is velünk.

62051021_2749421021798202_9078899958471458816_n.jpg

A kiállítás szeptember elsejéig látogatható, viszont itt az alkalom: játsszatok velünk és nyerjetek egy páros belépőt! Ehhez nem kell más tennetek, minthogy válaszoljatok helyesen az alábbi kérdésre, a megfejtést pedig július 18-a délig a konyesblog@gmail.com címre, a tárgymezőre írjátok be: TESLA.

A kérdés a következő:

Tesla élete világszerte sok könyv születését inspirálta. De ő melyiket olvasta elbűvölve budapesti tartózkodása során?

A. Friedrich Nietzsche: Im-ígyen szóla Zarathustra
B. Johann Wolfgang Goethe: Faust
C. Soren Kierkegaard: Vagy-vagy

61826086_2749420621798242_7424763101930586112_n.jpg

A kiállítás megnyitóján Kemény Zsófi és Simon Márton slammelt, ha nem tudtatok jelen lenni, most elolvashatjátok a szöveget:

Tovább

Az emberi lélek a legsötétebb időkben is képes győzedelmeskedni

1939-et írunk. A Kurc család három generációja a zsidókat sújtó intézkedések ellenére megpróbál normális életet élni. Ám amikor utoléri őket a háború valósága, a feldúlt kontinensen a szélrózsa minden irányába szétszóródva kell megtalálniuk a szabadság felé vezető útjukat. Megingathatatlan élni akarásukban és a félelemtől hajtva, hogy sohasem látják viszont egymást, a Kurc család tagjai kénytelenek a reménységre, találékonyságra és belső erejükre hagyatkozni.

Georgia Hunter: A szabadság illata

Fordította: Haris Ildikó, Alexandra, 2019, 480 oldal, 3999 HUF

 

A hihetetlen, igaz történeten alapuló regény a háború előtti Párizs dzsesszklubjaitól a szibériai Gulag borzalmáig követi a családtagok útját, miközben menekülnek, börtönben sínylődnek vagy harcolnak. A szabadság illata tanúságtétel arról, hogy az emberi lélek a legsötétebb időkben is képes túlélni és győzedelmeskedni.

Olvass bele a kötetbe:

A_szabadsag_illata_beleolva... by on Scribd

Így vagy úgy, de a legtöbb nő háborús sebesült

Észak, sötétség, erőszak, vér, rejtély - csupa olyan dolog, mely a népszerű skandináv krimik alapvető összetevője. Camilla Läckberg Aranykalitka című regénye a svéd szerző tizenegyedik magyar nyelven elérhető szövege, viszont míg az előző tíz (köztük a nagy sikerű, debütáló regénnyel, a Jégkirálynővel) az úgynevezett Fjällbacka-sorozat része volt, addig az új könyv a kétrészesre tervezett Faye-sorozat első darabja. Bár a tengerparti kisváros, Fjällbacka itt is feltűnik (a főhős sötét, bántalmazásban gazdag gyermek- és kamaszkorának helyszíneként), az események nagy része most a fővárosban, Stockholmban játszódik. A főhős, Faye egy előkelő negyed hatalmas, fényűzően berendezett lakásában él férjével és kislányával, a felső tízezer Hugo Bossba, Dolce & Gabbanába, Armaniba bújtatott luxusában. Bejárónők, bébiszitterek, rengeteg pénz, de ahogy az sejthető, mindez a boldogság legapróbb szikrája nélkül. A szövegnek két fő szála, ezzel együtt két idősíkja van: az egyik a család stockholmi életének alakulása, a másik a főhős, Faye meglehetősen sötét múltjának jól adagolt, lassú feltárása. 

Camilla Läckberg: Aranykalitka

Fordította: Dobosi Beáta, Animus Kiadó, 2019, 352 oldal, 3980 HUF

 

Ami meglepő lehet, hogy már a legelső oldalon találkozunk a bűnténnyel, mely szerint Faye férje, Jack megölte közös lányukat Julienne-t. Innentől kezdve úgy tűnik, hogy a Columbo-filmek dramaturgiájára emlékeztető módon szerveződik majd a szöveg. A bűntény és az elkövető is megvan a legelején, már csak azt kell feltárni, hogyan alakultak így az események.

Az Aranykalitka lapjain fokozatosan bontakozik ki a tragédiához vezető hosszú út, legalábbis ezt tapasztaljuk végig, de azért Läckberg nem állja meg, hogy a legvégén belevigyen egy nagyon meglepő csavart. A krimiírás fortélyai, az építkezés fokozatossága, a váratlanság mind a szerző kisujjában vannak, a legfontosabb karakterei részletesen kidolgozottak (ez utóbbit, a karakterépítést tartják egyébként a szerző legnagyobb erényének). Értelemszerűen leginkább a főhős alakját árnyalja, aki egy saját erejéből karriert építő, okos nőből válik behódoló, a férjétől minden megaláztatást eltűrő biodíszletté. Ennek a változásnak a háttere azért rendkívül érdekes, mert Faye nem bántalmazás vagy fenyegetés hatására mond le saját személyiségéről és jogairól, hanem szerelemből, együttérzésből, segíteni vágyásból, később a család összetartása, illetve a boldogság látszatának fenntartása miatt. 

Tovább

Ábécés könyvet ad ki a Metallica

Ha egész életedben arra vágytál, hogy verses formában megismerhesd a Metallica történetét, már nem kell sokáig várni: a zenekar novemberben piacra dob egy könyvet, nem is akármilyet, hanem egy ábécét, amelyben A-Z-ig sorra veszi mindazt, amit minden rajongónak tudni kell és érdemes. A kötetről egyelőre kevés részletet lehet tudni, annyi publikus, hogy az illusztrációkat Michael "Kaves" McLeer készíti, társszerzője Howie Abrams, a bevételből pedig jótékonysági alapítványát támogatja a zenekar.

Forrás: Metallica

 

 

Mese a szamárról, aki véletlenül csöppent az influencerek világába


Egy online kutatás szerint 700 megkérdezett fiatal közül sokan akár napi másfél órát is eltöltenek kedvencük videóinak nézegetésével, és közel felük akar influencer lenni. Kertész Edina A milliomos szamár című kötete pontosan ezt a témát járja körül, hiszen hőse egy olyan szamár, akiből egy csapásra híresség lesz a videócsatornáján.

Kertész Edina: A milliomos szamár, ill.: Hajba László

Manó Könyvek, 2019, 143 oldal, 2490 HUF

 

Sok gyerek számára példaképet jelentenek az influencerek, és az is fontos, hogy azonosulni tudjanak kedvencükkel. A gyakran több százezer követővel rendelkező YouTuberek hitelessége ma már vetekszik a családéval, és fej-fej mellett van a tanárokhoz képest is - ez azt jelenti, hogy a kedvenc YouTuberük csatornáján elhangzottakat a gyerekek információként beépítik, és referenciaként tekintenek rá. A kérdőív megválaszolói szerint az úgynevezett „influencer-láz" még egy jó darabig tényező lesz a közösségi médiában: sokáig, de minimum 5-10 évig még biztosan jelen lesznek életünkben az influencerek.

Ma már számos könyvet találunk arról, hogyan érdemes vlogot készíteni, és mik a jó videó ismérvei. Kommunikációs kampányok építenek az influencerekre, akiknek nézettsége és ismertsége meredeken növekszik, és a találkozókon hosszú sorokban állnak a rajongóik. Viszont eddig nem nagyon volt olyan gyerekkönyv, amely kimondottan erre a jelenségre reflektált volna: Kertész Edina könyve, A milliomos szamár (amit júliusban a Szívünk rajta program is ajánl) ugyanakkor egy olyan jószándékú, ám naiv hősről szól, aki véletlenül csöppen a YouTuberek világába.

Egy videónak köszönhetően váratlanul mesésen híres és gazdag lesz. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót? És hogy éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Miközben a siker témáját boncolgatja, a regény bemutatja Robi személyiségfejlődését, aki a váratlan sztárság és bukás után rátalál arra, amiben igazán jó, és amit örömmel csinál. Közben pedig arra is rájön, milyen fontos számára a barátság, amit a siker felé vezető úton majdnem elveszített.

Olvass bele a kötetbe:

milliomos-belelapozo.pdf by on Scribd

Könyvesblokk: McKinty, Kutscher, Kepler

A hétfői Könyvesblokkba ezúttal csupa krimit pakoltunk: Adrian McKinty legújabb thrillerében a szülők legnagyobb félelmével vet számot, a Babylon Berlin írója, Volker Kutscher ezúttal is a két háború közötti berlini alvilág bugyraiba száll alá, a Lars Kepler néven alkotó írópáros (interjúnk ITT) új kötetében pedig Joona Linna egy gyilkosságsorozat ügyében nyomoz.

Adrian McKinty: A lánc

Adrian McKinty: A lánc

Fordította: Borbély Judit Bernadett, 21. Század Kiadó, 2019, 367 oldal, 3999 HUF

 

"Épp most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban. Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon. A gyerekedet elrabolták. Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét. A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket. Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal. Mostantól te is A LÁNC része vagy." Utóbbi tehát egy borzasztó, mindazonáltal aprólékosan kidolgozott terv, amelynek lényege, hogy a szülők áldozatokból maguk is bűnözőkké válnak. A Lánc értelmi szerzője tisztában van vele, hogy a szülők bármit hajlandók megtenni a gyerekükért. Azzal viszont ő sincs tisztában, hogy a Láncba frissen bekerült Rachel személyében emberére akadt.

Volker Kutscher: Goldstein

Volker Kutscher: Goldstein

Fordította: Csősz Róbert, General Press, 2019, 600 oldal, 4990 HUF

 

Berlin, 1931: gazdasági válság, szélsőséges csoportok összecsapása, alvilági leszámolások. Ebbe a világba érkezik meg az amerikai bérgyilkos, Abraham Goldstein, a megjelenése után nem sokkal pedig rejtélyes halálesetek történnek a városban. A német rendőrség az FBI kérésére megfigyelés alatt tartja a bűnözőt; ezzel a feladattal Gereon Rathot bízzák meg. A nyomozó azonban hamar megunja az amerikai követését, ezért a saját kontójára elvállal egy ügyet az egyik bűnbanda vezetőjének a megbízásából, és hamarosan a berlini alvilág hatalmi harcának kellős közepén találja magát. Eközben Rath szerelme, Charly épp a bírósági gyakorlatát végzi. Miután azonban egy rábízott hajléktalan lány megszökik a vizsgálati fogságból, Charly úgy dönt, otthagyja a porosodó aktákat, és a szökevény nyomába ered. A szálak hamarosan Rath futó nyomozásához vezetnek - és ez végzetes következményekkel jár mindkettőjük számára.

Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Lars Kepler: A Paganini-szerződés

Fordította: Papolczy Péter, Animus Kiadó, 2019, 308 oldal, 3980 HUF

 

A Stockholmot körülvevő szigetvilágban egy elhagyatott hajó sodródik. A fedélzetén egy fiatal lány fekszik, holtan. A rendőrségi vizsgálat szerint megfulladt, ám víznek sem a kabinban, sem a ruháján nincs nyoma. Másnap a belvárosban, egy teljesen üres lakásban egy férfi felakasztott holttestére bukkannak. Még egy szék sincs a szobában, amelyre felállhatott volna, Joona Linna mégis meg van róla győződve, hogy öngyilkosságot követett el. Mindkét rejtélynek a felügyelő ered a nyomába, és az események hamar igen komolyra fordulnak. Kiderül, hogy az eseteknek valamiképpen közük van az illegális svéd fegyverexporthoz, így a nyomozás szálai a legkönyörtelenebb bűnözők köreibe vezetnek, ahol olyan megállapodások köttetnek, amelyeket még a halál sem tesz semmissé.

Peer: "Születésünkkor a bűneset már megtörtént, sőt halálra is ítéltek érte"

elavult.jpg

Nem vagyunk zeneblog, ezért nálunk nagyon ritkán van dalpremier: bemutatjuk a Peer Krisztián verseit, dalszövegeit eleinte csak feldolgozó, majd zenekarrá váló Elavult néven futó formáció halállal túlzsúfolt klipjét, ami után garantáltan mindenki azt fogja dúdolni, ha kell, ha nem, hogy "Sötét van, de nincs késő./ Késő van, de nincs sötét".

Először mindenki nézze meg Vécsei Márton videoklipjét, amiben az Elavult énekese, a Vígszínház színésze, A martfűi rém főszereplője laza ballonkabátban járja az éjszakát. Nem spoilerezünk, legfeljebb csak annyit, hogy a megzenésített vers Meteorológia címmel jelent meg Peer Krisztián 42 című kötetében (amiről interjúztunk és recenzáltuk). A videó megtekintése és meghallgatása után Peer Krisztián válaszolt néhány kérdésünkre, amelyekből kiderül, hogy jött létre a formáció, milyen költők verseit üvölti a vonaton és hogy lehet beragadni egy állapotba.

Szóval: előbb videó, utána interjú, jó szórakozást!

 

Tovább